Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Nopeille kuitu ensin

VALOKUITUVERKON toteutuminen on kiinni ihmisten aktiivisuudesta. Jos kuituliittymän ottajia on paljon jollakin suunnalla, runkoverkkoa ollaan valmiita rakentamaan juuri sinne, missä käyttäjät asuvat. Näin sanoi Kaista Savoon -hankkeen viestintäpäällikkö Minna Jaakkola kiuruvetisille Sulkavanjärvellä pidetyssä laajakaistaan liittyvässä tiedotustilaisuudessa torstaina.
Nopeat laajakaistayhteydet mahdollistavan valokuituverkon suunnittelu on täydessä käynnissä Savon Kuitu Oy:ssä. Tavoitteena on, että Kiuruvedellä päästäisiin rakentamaan runkoverkkoa ensi vuonna tai viimeistään 2013.
– Valokuituyhteyksien kysyntä määrittelee pitkälle aikataulun, minne verkkoa lähdetään vetämään, vakuutti myös runkoverkon toteutuksesta vastaava Juha Kauppinen Savon Kuitu Oy:stä.

ALUN perin valokuiturunkoverkkoa ryhdyttiin suunnittelemaan Pohjois-Savon liiton ja kuntien tekemän hallinnollisen karttasuunnitelman mukaan.
– Käytäntö on kuitenkin osoittanut, että Kiuruvedellä runkoverkkoa on jo jouduttu muuttamaan, kun suunnitellun runkolinjan lähistöllä on ollut vain kolme kiinnostunutta liittymän ottajaa ja toisaalla 30, Kauppinen kertoo.
Savon kuitu toimittaa valokuituyhteyden avaimet käteen -periaattella, jos itse toteuttaa kaapelireitin kaivamisen vastaa yhteydenottaja myös toiminnasta.