Kiuruvesilehti

Kiuruvesi Lehti Oy

Kiuruvesi-lehti on kerran viikossa ilmestyvä itsenäinen paikallislehti. Lehti ilmestyy keskiviikkoisin ja sen kustantaa Kiuruvesi Lehti Oy.

Kiuruvesi-lehti aloitti ilmestymisensä joulukuussa 1953, mutta Kiuruveden Sanomalehti Oy liitettiin yrityksenä kaupparekisteriin maaliskuussa 1954. Lehden perustivat kanttori Eino Mustamo, opettaja Aarne Rantala ja pankinjohtaja Heikki Pursiainen. Rantala toimi lehden ensimmäisen vastaavana toimittajana.

Kiuruvesi-lehti perustettiin ”tiukasti puolueettomaksi” paikallislehdeksi, joka tuo ”paikkakunnan asiat jokaiseen kotiin”. Näin kirjoitettiin ensimmäisen numeron etusivulla.

Edelleen 12.12.1953 ilmestyneessä numerossa todetaan, ettei ”lehti voi kilpailla kaikkien uutistensa tuoreudella, mutta mikään ei tule voittamaan sitä kiuruvetisen elämän monipuolisessa tarkkailussa. Kiuruvesi tahtoo palvella kaikin tavoin kiuruvetisiä, tehdä kotiseudun eläväksi jokaiselle, herättää muinaisuuden eloon ja kutsua jokaisen kiuruvetisen nykyisten mahdollisuuksien pohdintaan. Lehti tarjoutuu niin ikään siteeksi täältä pois muuttaneiden ja kotiseudun välille”.

”Lehtemme palstat ovat avoinna jokaiselle, ken rakentaen tarjoutuu apuun. Niille, jotka ilmoituksin haluavat saattaa asiansa juuri kiuruveteläisten tietoon, tämä lehti tulee olemaan eniten tuloksia tuottava ilmoitusväline.”

Noin linjattiin Kiuruvesi-lehden rooli viime vuosisadalla.

Kiuruvesi-lehti kulkee edelleen noita samoja polkuja, olemme edelleen puolueeton uutis- ja ilmoituslehti. Kiuruvetisyyden lipunkantaja ja kiuruvetisten yhdysside.

Kiuruvesi-lehden yhteyteen perustettiin oma kirjapaino vuonna 1968 turvaamaan lehden ilmestyminen. Aluksi lehti ja paino toimivat omina yhtiöinään, oli Kiuruveden Sanomalehti Oy ja Kirjapaino Oy. Vuonna 1993 paino ja lehti fuusioitiin yhteen Kiuruveden Sanomalehti Oy:ksi.

Lehti ja paino eriytettiin eri yhtiöikseen 1.4.2010. Tuolloin painoliiketoiminta myytiin yksityiseen omistukseen ja lehden kustantamista jatkoi Kiuruveden Sanomalehti Oy:n yhteyteen perustettu tytäryhtiö Kiuruvesi Lehti Oy.

Kiuruveden Sanomalehti Oy:llä on 176 eri osakkeenomistajaa, Sanomalehti Oy omistaa koko Kiuruvesi Lehti Oy:n osakekannan. Hallituksen puheenjohtajana toimii Eero Lämsä.

Kiuruvesi-lehden levikki vuonna 2010 oli 6 800 kappaletta. Lehdestä kolmasosa menee muualle kuin Kiuruvedelle. Lehteä tilataan paljon Ruotsiin ja jokaiseen maanosaan. Kiuruvesi-lehti on edelleen yhdysside Kiuruvedeltä pois muuttaneiden välillä.