Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Kiuruveden seurakunta 150 vuotta

KIURUVEDEN seurakunta juhlii 150-vuotistaivaltaan tulevana viikonvaihteena. Lauantaina järjestetään Siionin Virsiseurat seurakuntatalossa, sunnuntaina on juhlamessu ja pääjuhla kirkossa. Pääjuhlassa puhuu kirkkohistorian professori emeritus Eino Murtorinne. Hänen juurensa juontavat Rytkyn Murtomäelle.
Pääjuhla haluttiin järjestää helluntaina, sillä se on seurakunnan syntymäjuhla. Juhlan ohjelmalehtisen kannessa on kuva kirkkoon vuonna 1986 hankitusta kirkkotekstiilistä, saarnatuolin kirjaliinasta, jossa hallitsevana värinä on punainen. Punainen on helluntain väri.

KIURUVEDEN seurakunta tunnetaan herännäisyydestä ja vahvasta talvisodan hengestä.
– Herännäisyys on meille niin vahva perintö, ettei Kiuruvesi ole mikä tahansa seurakunta, kirkkoherra Risto Pentikäinen kiteyttää.
Kiuruvedellä ovat vaikuttaneet sellaiset suurnimet kuin Wilhelmi Malmivaara, Wäinö Malmivaara, Viljo Porkola ja Aku Räty sekä Simojokien pappissuku.
Kiuruvedestä muotoutui Pentikäisen mukaan aikanaan vahva herännäispitäjä, koska uudisraivaaja-alueet olivat otollista aluetta herätyksille.
– Kiuruvesi ja muut lähipitäjät olivat kaskiviertäjien luvattua maata, johon asutus levisi rintamailta. Herännäisyys syntyi ja levisi näiden uudisraivaajien keskuudessa, päättelee Pentikäinen.