Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

ItäMaidolle uusi puheenjohtaja

MAITOTILALLINEN Jarno Kämäräinen Niemiskylästä valittiin Osuuskunta ItäMaidon hallituksen puheenjohtajaksi torstaina. Hän on aiemmin toiminut osuuskunnan hallituksen varapuheenjohtajana vuosina 2010-2011. Kämäräinen on ollut mukana ItäMaidon rakentamisessa sen suunnittelusta ja perustamisesta lähtien. Osuuskunta aloitti toimintansa toukokuussa 2009. Uudessa tehtävässään Kämäräinen aloittaa hyvillä mielin, sillä hän tuntee osuuskunnan. Kämäräinen kun on saanut työskennellä edellisen puheenjohtajan, Kari Piirosen, rinnalla pitkään.
– Vastuullinen paikkahan tämä puheenjohtajuus on, myöntää Kämäräinen.
Osuuskunnalla on maidonlähettäjiä noin 2 400 ja maitomäärä 537 miljoonaa litraa vuodessa, kuntia osuuskunnan alueella on yli 60. ItäMaito on Suomen suurin hankintaosuuskunta ja Valion suurin omistaja.
– ItäMaidossa on helppo toimia, sillä päätökset ovat selkeitä. Myös toimihenkilöt ovat erinomaisia, keulilla tietysti toimitusjohtaja Ilpo Lukkarinen, häneltä tulee hallitukselle hyviä esityksiä, hyvissä ajoin, kiittelee Kämäräinen.

Tulevaisuuden haasteena Kämäräinen näkee maitomäärien ylläpidon. Tuottajien määrä vähenee 5-6 prosentin vuosivauhtia.
– Maitomäärän säilyttäminen edellyttyää, että tiloilla tehdään investointeja riittävästi ja tasaisesti ympäri osuuskunnan aluetta.
Kämäräinen on kuitenkin luottavaisella mielellä, Valio on pystynyt maksamaan niin hyvää tuottajahintaa, että se kattaa investoinnit ja elättää vielä perheen maatilalla.

Kämäräinen itse on osakkaana Maitoaho-nimisessä yhtymässä Niemiskylässä. Muut osakkaat ovat Hannu Kemppainen ja Matti Kämäräinen. Maitoaho perustettiin 2002, tilalla on 160 lehmää ja sen kautta kulkee 1,5 miljoonaa litraa maitoa vuodessa. Maitoaho työllistää viisi ihmistä.