Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Voimistelijat 60 vuotta

Kuvassa ukkojumppa, ohjaaja Milla Hiekkaranta etualalla ja taustalla yli 80-vuotias Tauno Ruhanen.

PIHLAJAMÄKISET Tuomo Saastamoinen ja Risto Ritvanen ovat ukkojumpan vakiokalustoa. Saastamoinen on käynyt ukkojumpassa vuodesta 1992 ja Ritvanen toistakymmentä vuotta. Miehet malttavat ajaa pitkän matkan harrastukseensa joka keskiviikkoilta, sillä jumppaaminen on mukavaa. Viime keskiviikkona ohjaaja Milla Hiekkaranta veti miehille steppilautajumpan punttien kera.
Ukkojumppaa vetää kolme eri ohjaajaa. Kaikki naisia. Aikaisemmin ohjaajina on toiminut myös miehiä, muun muassa eläkkeellä oleva liikunnanopettaja Raimo Hyvärinen, liikunnanopettaja Jari Rautiala, Valtteri Peltola, Pentti Kolehmainen.
Milla Hiekkaranta kertoo, että miesten jumpan vetäminen on erilaista kuin naisten ohjaaminen. Miehet ovat lupsakoita, heiltä löytyy joustoa.
– Jos rytmi ei mene ihan kohdalleen, sitä ei oteta vakavasti, eikä ohjaajakaan ota sitä vakavasti. Myös koordinaatiossa pitää antaa miehille anteeksi.

VOIMISTELIJOILLA on 60-vuotisjuhla Kiurusalissa lauantaina 9. päivänä marraskuuta. Juhlasta tulee jokajouluista ja jokakeväistä kauden päätösjuhlaa komeampi ja monipuolisempi. Juhla viedään läpi 1950-luvun teemalla. Esiintyjiä on 3-vuotiaista yli 80-vuotiaisiin, ryhmiä on kaikkiaan 12. Mukana on kaksi jo ”eläkkeellä” olevaa esiintyvää ryhmää, jotka on koottu yhteen juhlan merkeissä. Juhlassa muistetaan myös Uskollisuuden Kiltaa, joka viettää 30-vuotisjuhliaan. Uskollisuuden Kilta koostuu seuran entisistä jäsenistä, jotka pitävät yhteyttä mukavan yhdessäolon merkeissä.

VOIMISTELIJAT voi tänä päivänä ”lujasti ja mukavasti”, kiteyttää sihteeri Anne Härkönen. Kasvattajaseuran jäsenmäärä on pysynyt vakaana, se on noin 300. Ohjaajia on 25, jumppaa kuutena päivänä viikossa.
Tosin lasten ja nuorten osallistumisaktiivisuus on hieman hiipunut, se johtuu puheenjohtaja Anja Huuskosen mukaan siitä, että Kiuruvedellä on paljon muutakin harrastetarjontaa ja osa nuorista istuu mieluummin tietokoneen ääressä tai viihtyy älypuhelimensa kanssa.
– Lasten määrään vaikuttaa myös ohjaajapula. Esimerkiksi aikuinen-lapsi -jumppaan olisi tulijoita, mutta ei ole vetäjää, jatkaa varapuheenjohtaja Anneli Hautajärvi.
Kaiken kaikkiaan voimistelu olisi ihmisille hyvä liikuntamuoto, se tukee muita urheilulajeja. Voimistelu kehittää tasapainoa, kehonhallintaa, liikkuvuuta ja auttaa lihashuollossa.
– Perusliikuntataitojen pitäisi kehittyä lapsena, siinä kodit voisivat olla kannustavampia, Huuskonen sanoo.