Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Tulossa Elias Simojoki -seminaari

ELIAS SIMOJOKEA (1899-1940) käsittelevä seminaari järjestetään Kiuruveden kulttuuritalossa sunnuntaina 23. päivänä helmikuuta. Tilaisuus alkaa kello 13.
Seminaarissa kerrotaan Simojoen toiminnasta niin pappina kuin poliitikkonakin. Tilaisuudessa esitelmöi valtiotieteen tohtori Kaarle Sulamaa, hän tuntee Akateemista Karjala-Seuraa ja Isänmaallista kansanliikettä (IKL). Elias Simojoki oli perustamassa AKS:aa ja oli seuran henkinen johtaja, hän toimi myös IKL:n kansanedustajana.
Tilaisuuden juontaja Tenho Rautiainen AKS:n Pohjois-Karjalan yhdistyksestä kertoo, että Simojoki oli hyvin tunteita herättävä henkilö, niin puolesta kuin vastaan. Hän eli täysillä niin pappina ollessaan kuin poliitikkonakin.
Simojoki oli myös Sinimustat-nuorisojärjestön johtaja, järjestö otti myöhemmin nimekseen Mustapaidat.
– Voidaan sanoa, että Simojoki oli 1930-luvun isänmaallisten nuorten keskuudessa tietynlainen idoli ja esikuva, Rautiainen kuvailee.
Simojoki muistetaan myös värikkäistä puheistaan eduskunnan puhujapöntössä IKL:n kansanedustajana.
– Eliaksen sydän sykki voimakkaasti myös suomensukuisille heimoille, joita hän piti esillä voimakkaaseen tyyliinsä.
Aikalaisten kertoman mukaan Simojoen saarnatkin olivat hyvin persoonallisia ja voimakkaita, saarnoissa ei sanoja säästelty. Simojoen elämä päättyi traagisesti hänen kaaduttua talvisodassa.
Seminaaripäivänä lähtee seppelpartio Simojoen haudalle Kiuruveden
kirkosta. Taustalla soi Narvan marssi. Simojoki-seminaarin järjestää Akateeminen Karjala-Seura, Pohjois-Karjalan yhdistys.
Tilaisuuteen tuo tervehdyksen Vapaussodan perinneliiton puheenjohtaja, kenraalimajuri, evp Kalervo Sipi. Mukana on myös liiton toiminnanjohtaja Arja Alkman.
Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.