Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Ratesteel etsii uusia osaajia

VIEREMÄLLÄ 20 vuotta toiminutta metalliteollisuuden yritystä pyörittävät kiuruvetiset Tatu Kärkkäinen ja Jarmo Saastamoinen avaavat tuotantohallin ovet yleisölle perjantaina.

KIURUVETISET yrittäjät, Tatu Kärkkäinen ja Jarmo Saastamoinen, pyörittävät Vieremällä nykyaikaista konepajaa Ratesteel Oy:tä. Puolen hehtaarin hallissa ei ole savuista ja tunkkaista, vaan moni tehtaassa syntyvä metallituote valmistuu valtavien automatisoitujen robottien toimesta. Vaikka robotit tekevät monia työtehtäviä, se ei tarkoita etteikö hallissa työskentelisi edelleenkin ihmisiä. Tällä hetkellä Ratesteel työllistää yli 50 henkilöä ja tulevaisuudessa työntekijöitä tarvitaan lisää.
– Kasvumme on ollut suhteellisen tasaista. Ainut poikkeus oli vuoden 2009 lama, joka kouraisi meitäkin. Tällä hetkellä tähtäämme reilun 10 prosentin kasvuun vuosittain, Kärkkäinen kertoo.
Kärkkäinen ja Saastamoinen tulivat mukaan yrityksen toimintaan sen alkutaipaleella. Ratesteelin perustivat vuonna 1998 Teuvo Jääskeläinen ja Raimo Niskanen.

NYKYPÄIVÄNÄ metallialan yrityksilläkään ei ole vara tippua pois kehityksen kelkasta. Siksi Ratesteelissä on määrätietoisesti kehitetty automatisoitua tuotantoa, joka vaatii robotiikkaa.
– Edelleen tuotantohallissamme hitsataan koneen osia, mutta vuodesta 2007 olemme hankkineet uusia robottiasemia parin vuoden välein. Kilpailu on maailmanlaajuista ja jotta tuotanto saadaan pysymään kotimaassa, on lähdettävä automatisaatioon. Robotiikka on oiva keino kilpailukyvyn säilyttämisessä ja ihmisethän näitä koneita käyttävät, muistuttavat Kärkkäinen ja Saastamoinen.
Ratesteelin haasteena on ollut löytää työntekijöitä uusiin työtehtäviin. Siksi yrityksessä on panostettu koulutukseen.
– Robotiikka tuo aivan uudenlaisia työpaikkoja. Kannustamme esimerkiksi hitsareita kouluttautumaan näihin uusiin työtehtäviin, sillä myös perinteisen hitsarin työnkuva muuttuu. Ei se vielä loppunut ole, mutta tekniikka helpottaa sitäkin työtä, Saastamoinen kertoo.

NYT yritys on toiminut 20 vuotta ja sen kunniaksi Ratesteelin ovet ovat avoinna yleisölle perjantaina 10. elokuuta. Paikalla ovat myös TE-palvelut ja oppilaitosten edustajia.
– Toivomme, että alasta kiinnostuneet tulisivat katsomaan miltä meillä näyttää. Tämä on oiva mahdollisuus myös peruskoululaisille tutustua alaan. Rekry-koulutuksemme kautta alalle pääsevät myös ne, joilla ei ole aiempaa kokemusta teknologia-alasta. Tehdään yhdessä osaajia- rekrykoulutukseen on haku jo käynnissä ja valinnat tehdään syyskuussa. Koulutukseen haemme vähintään 20:tä henkilöä ja aloitus on heti valintojen jälkeen lokakuussa, vinkkaavat Kärkkäinen ja Saastamoinen.
Kärkkäinen ja Saastamoinen ovat osakkaina myös Kiuruvedellä toimivassa RD Technology Center Oy:ssä, lisäksi tiiviiseen kumppanuusverkostoon kuuluu myös Debomix Oy.
– Kiuruveden yksiköön sekä Vieremälle pyritään palkkaamaan ensi vuoden loppuun mennessä yhteensä 40 uutta työntekijää. Työpaikkoja olisi tarjolla hitsareille, koneistajille, koneenasentajille, maalareille ja toimistopuolelle. Alan suuri haaste on löytää osaavaa henkilökuntaa ja siksi toteutamme myös Rekry- koulutuksia. Metalliteollisuudessakin positiivinen pyörre lisää uutta tarvetta ja niin syntyy uusia työpaikkoja. Jokaiselle ahkeralle ja oikean asenteen omaavalle löytyy polku alalle, yrittäjät tuumaavat.