Vieraskynä (muokattu 20.1.2021) Kiuruvesilehti

Edellinen hallitus rankaisi Kiuruveden kaltaisia kuntia

Edellinen hallitus rankaisi
Kiuruveden kaltaisia kuntia

VERONMAKSAJAIN Keskusliitto houkuttelee taas uusia jäseniä toimintansa maksumiehiksi. Toivottavasti kukaan palkansaaja ei liity jäseneksi, sillä veronmaksajain keskusliiton tavoitteet ovat kokoomuksen vaaliohjelmasta.

VERONMAKSAJAIN Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen voivottelee, ettei sosiaalimaksujen korotusta kompensoida kaikille. Hän unohtaa mainita, että sosiaalivakuutusmaksujen korotus oli edellisen hallituksen, siis Juha Sipilän porvarihallituksen aikaansaannos. Nykyinen hallitus kompensoi korotuksen pieni- ja keskituloisille. Teemu Lehtinen arvostelee sitä, ettei vasemmistohallitus kompensoinut maksujen korotuksia hyvä- ja suurituloisille kuten Juha Sipilän hallitus.

NYT täytyy muistaa se, että prosentti suurista tuloista on huomattavasti enemmän euroina kuin pienistä tuloista. Samaten tasaverot vievät enemmän ostovoimaa pienistä tuloista kuin suurista. Näin menetteli Juha Sipilän perusporvarihallitus, mutta nykyinen vasemmistohallitus laittoi stopin tälle kehitykselle ja kohdensi kompensaation niitä tarvitseville.

EDELLINEN keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen hallitus rankaisi erittäin rankalla kädellä juuri Kiuruveden kaltaisia kuntia. Esimerkiksi terveyspalveluiden 33 prosentin asiakasmaksujen korotus rankaisee eniten pienituloisia eläkeläisiä. Kiuruvedellä kolmasosa eläkeläisistä on pienituloisia, joilla ei jää rahaa elämiseen asiakasmaksujen ja lääkelaskujen jälkeen.

LISÄKSI perussuomalaisten tähtihanke aktiivimalli leikkureineen vähentää erityisesti Kiuruveden työttömien toimeentuloa. Täällä alle puolet on voinut täyttää aktiivisuusehdon. Monilla toimeentulo on heikentynyt, josta on seurannut tuotteiden ja palveluiden vähempi ostaminen. Tästä kärsivät myös yrittäjät.
Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho oli valmis jatkamaan ja viemään läpi aktiivimalli kakkosen, jos olisi päässyt porvarihallitukseen.

VIIME viikon A-studiosssa hän toi esiin myös työntekijöiden sairauslomaheikennyksiä. Nämä heikennykset hän varmaan toteuttaa jos pääsee hallitukseen. Tämän takia kannattaisi heikompiosaisten ja työntekijöiden miettiä ketä äänestävät vaaleissa.

RAUNO PIKKARAINEN
Ylä-Savon Sote -kuntayhtymävaltuuston
varapuheenjohtaja (vas)