Korona, Uutiset (muokattu 21.2. 20:15) Jaana Selander

Yksi kuollut koronavirukseen

Ylä-Savon Sote -kuntayhtymän alueella on todettu sunnuntaihin mennessä 9 koronavirustartuntaa, tartunnan saaneista yksi on kuollut. Menehtynyt on iäkäs ja kuului riskirymään.

Tiistaina Ylä-Savon Sote -kuntayhtymän viestintäsihteeri Arja Laajalahti ilmoitti, että kuntayhtymältä ei olisi tulossa uutta tiedotettavaa koronavirustartunnoista. Johtava lääkäri Anssi Uutela oli varattuna koko päivän.
Sunnuntaina 29.3. kello 11 mennessä Ylä-Savon alueella oli siis todettu yhteensä 9 koronavirustartuntaa. Osa sairastuneista on sairaalahoidossa. Valtaosa tartunnan saaneista on eristettyinä kotioloissa ja voivat hyvin. Yksi tartunnan saaneista henkilöistä on kuollut koronavirukseen. Koronavirukseen menehtynyt henkilö oli iäkäs ja kuului riskiryhmään.
Kuntayhtymän tiedotteen mukaan yksi todetuista koronatartunnoista on todettu Iisalmen terveyskeskuksen osastolla, mikä on aiheuttanut toimenpiteitä Ylä-Savon Sote -kuntayhtymän palveluissa. Osaston henkilökuntaa on altistunut tartunnalle, mutta toistaiseksi henkilökunnan osalta ei ole todettuja koronavirustartuntoja. Ohjeistus rajoittamistoimista on saatu Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).
Toimenpideyksikön eli entisen leikkausyksikön toiminta on lakkautettu maanantaista 30.3.2020 alkaen toistaiseksi osastopaikkojen järjestämiseksi toimenpideyksikön tiloihin.
Osastojen lisäpaikkojen perustamiseen varaudutaan myös muiden kuin toimenpideyksikön tilojen osalta. Tilanne osastoilla on toistaiseksi kuitenkin rauhallinen eikä osastohoitopaikoista ole pulaa.

Tartunnat viime viikolla

Ylä-Savon Sote -kuntayhtymän alueella todettiin ensimmäinen koronavirustartunta tiistaina 24.3. Hänet testattiin Iisalmen infektiovastaanotolla. Viime viikon perjantaina Ylä-Savossa oli todettu jo kolme koronavirustartuntaa. Kaikki tartunnan saaneet ovat hyväkuntoisia ja kotioloissa. Kaikilla kolmella tartunnan saaneella on yhteys yhteen ja samaan tartuntaketjuun. Kaikki tartunnan saaneiden henkilöiden kanssa kontaktissa olleet henkilöt on tavoitettu ja heidän osaltaan on ryhdytty tarkoituksenmukaisiin toimenpiteisiin mahdollisen tartuntojen leviämisen rajoittamiseksi.
Tartunnan saanut henkilö oli oleskellut Iisalmen lyseon tiloissa, minkä vuoksi rakennus suljettiin toistaiseksi kaikelta toiminnalta.
Ylä-Savon Sote -kuntayhtymän tartuntataudeista vastaava lääkäri on aloittanut tarkoituksenmukaisen selvitystyön asian osalta. Tartunnan saanut henkilö on tällä hetkellä kotioloissa eristyksessä ja voi hyvin. Mahdollisesti altistuneet henkilöt ovat tarkasti tiedossa ja heihin ollaan henkilökohtaisesti yhteydessä.

Korona kuormittaa

Ylä-Savon Sote -kuntayhtymä pyytää koronavirusinfektion vuoksi erityisesti riskiryhmiin kuuluvia asiakkaitaan perumaan tai siirtämään varatun, kiireettömän vastanaottoajan soittamalla ajanvarausvastaanottopalveluihin, puh 017 272 4222, suun terveydenhuoltopalveluihin, puh 017 272 4400, kuntoutuspalveluihin, puh 040 0144508, erikoislääkärien vastaanottopalveluihin, puh 040 489 4240, toimenpideyksikköpalveluihin, puh 040 489 4778, silmätautien vastaanottopalveluihin, puh 040 489 4770 tai ottamalla yhteyttä chat-palveluihin.
Riskiryhmiin kuuluvia ovat esimerkiksi henkilöt, joilla on sydänsairaus, krooninen keuhkosairaus, diabetes, krooninen maksan tai munuaisten vajaatoiminta, vastustuskykyä heikentävä tauti tai lääkehoito, sairaalloinen ylipaino.
Myös muita kuin riskiryhmiin kuuluvia asiakkaita pyydetään arvioimaan palvelutarpeidensa kiireellisyyttä ja mahdollisuuksien mukaan perumaan tai siirtämään vastaanottoaikojaan tuonemmaksi.