Korona, Uutiset (muokattu 21.2. 20:15) Aku Laatikainen

Yrittäjät koronan kourissa

KORONAVIRUSEPIDEMIA on haitannut monen kiuruvetisen yrityksen arkea. Osa on sulkenut liikkeensä ja toiset panostaneet verkkokauppaan. Uskoa tulevaankin on, kunhan pahimman yli selvitään.
Vielä hetki sitten H&S Pesulan yrittäjä Heikki Piippo suunnitteli uusien koneiden hankintaa. Sitten tuli kuitenkin koronavirus, joka käänsi tilanteen päälaelleen.
– On pitänyt miettiä, että kuinka vältettäisiin lapun paneminen luukulle, koska liiketoiminta on romahtanut.
– Meidän tärkeimpiä asiakkaita ovat esimerkiksi seurakunnat, hotellit ja koulut. Nyt ne ovat kiinni, joten mattoja, verhoja, liinavaatteita ja pöytäliinoja ei tule pestäväksi juuri ollenkaan. Samoin henkilöasiakkaat ovat vähissä, koska ihmiset pysyttelevät kotona.
Kovin häävisti ei mene takseillakaan.
– Ajot ovat vähentyneet noin 80 prosenttia. Vain joitakin Kela-kyytejä on ollut. Erityisen harmillisen tilanteesta tekee se, että vastikään hankin uuden auton ja palkkasin kuljettajankin, sanoo autoilija Miikka Lonkila.
– Voi olla, että teen kohta itse jotain muuta työtä sen aikaa, että pahimmasta selvittäisiin.
Kulmapaikan toimitusjohtaja Pekka Leskinenkin kertoo, että asiakkaat ovat vähentyneet selvästi. Esimerkiksi riskiryhmistä hoidetaan vain hätätapaukset.
– Muidenkin käyntien perumisia ja siirtämisiä on tullut. Kyllä ihmisiä selvästi pelottaa, vaikka noudatamme THL:n sääntöjä ja meillä on kaikki mahdolliset hygieniatehostukset käytössä.

OSA kampaamoista on sulkenut toistaiseksi ovensa, mutta esimerkiksi Cutriina on vielä avoinna. Asiakkaita on tosin sielläkin ollut reilu puolet vähemmän.
– Niinpä olen nyt vain yksin töissä. Pitää seurata tilannetta ja pohtia, että joutuuko sulkemaan hetkellisesti, sanoo omistaja Annette Honkajärvi.
Elisa Pääkkönen on niitä harvoja hierojia, joka ottaa vielä asiakkaita vastaan. Kotikäynnit ovat tauolla, mutta hän sanoo olleensa osan viikosta toimipisteellään.
– Asiakkaita on ollut kohtalaisesti, mutta saa nähdä miten tulevat viikot sujuvat.
Lunan yrittäjä Jenna Tasso myöntää, että pyörät pyörivät nyt varsin hitaasti.
– Olen joutunut lomauttamaan pub-ravintolan ollessa kiinni. Ruokien toimitus ja pitopalvelun kakut ovat ainoat, joita pystyn tällä hetkellä tekemään, hän huokaa.
Iltalypsyn yrittäjä Eetu Tikkanen myöntää, että yöunet ovat jääneet vähiin. Kahvila-ravintolat Kiuruvedellä ja Iisalmessa ovat suljettuina, ja pitopalvelukeikat on peruttu.
Lisäksi suunnitelmat leipomotuotannon kapasiteetin nostosta ovat jäissä, joskin muutoin leipomo on pyörinyt ennallaan ja tilausmäärät pysyneet melko samoina.
– Muutamiin kohteisiin teemme ruokaa ja lisätyötä tuo Iisalmen keittiön remontti. Toivotaan, että alkukesästä päästäisiin palaamaan takaisin normaaliin.
Kiurun Leipomon yrittäjän Juha Saastamoisen mukaan liikevaihto on puoliintunut. Tämän vuoksi yrityksessä on siirrytty kolmepäiväiseen työviikkoon. Ketään ei ole vielä lomautettu eikä irtisanottu, mutta mikään ei ole varmaa jos tilanne pitkittyy.
– Meillä on paljon kouluja ja laitoksia asiakkaina, joten väistämättä se näkyy. Lisäksi kaupat eivät myy nyt irtotavaraa ollenkaan ja yksityistilaisuudet ovat vähissä.

STYLE by Sannan kivijalkakaupan myynnit ovat hiipuneet lähes olemattomiin, joskin verkkokauppa on vilkastunut.
– Ilman verkkokauppaa tilanne olisi todella huono. Mutta kyllähän poikkeustila näkyy väistämättä tämän vuoden myynneissä, kun ihmisten ostovoima heikkenee, sanoo yrittäjä Sanna Manninen.
Vaatekauppa Hannun Reetta Hyvärinen kertoo, että koronavirus tuli pahaan paikkaan, sillä juuri nyt olisi vuoden kovin myyntiaika.
– Näillä myynneillä on aina turvattu syksyn ostot, mutta nyt syysennakoita on jouduttu perumaan.
– Mutta pahinta tässä on se, että yli puoli vuotta sitten tehdyt kevätennakot ovat juuri saapuneet. Myymälä on täynnä vaatteita, mutta asiakasvirrat ovat kadonneet.
Hyvärinen uskoo, että suurin syy asiakaskatoon ei ole koronapelko, vaan epävarmuus tulevasta: kun ihmisillä ei ole tietoa töiden jatkumisesta, menoista tingitään.
– Vielä kuitenkin olen pitänyt kauppaa avoinna, ja netin kautta voi tehdä myös tilauksia.

KUKKAPALVELU ja hautaustoimisto Kauhasen tilanne ei ole aivan toivoton, vaikka kylänraitti onkin tyhjentynyt.
– Puhelin- ja nettitilaukset ovat kasvaneet. Ihmiset ovat varsin hyvin ostaneet kukkia ja lähettäneet niitä esimerkiksi vanhuksille piristykseksi, sanoo yrittäjä Heikki Kauhanen.
– Hautajaisiin koronavirus vaikuttaa hieman enemmän, kun tilaisuuksia on supistettu. Toki eivät nekään täysin nollissa ole.
Suurin osa yrittäjistä sanoo, että muutaman kuukauden poikkeustilaa kyllä kestää, mutta jos se venyy pitkälle kesään tai jopa syksyyn, on tilanne jo selvästi pahempi.
Yhteiskunta on tarjonnut tukea, mutta kaikkia se ei vakuuta.
– Se on kuitenkin hyvin korkeakorkoista, Juha Saastamoinen muistuttaa.