Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Tiina Kilvensalmi

Neljännes koululaisista jää kotiin

HUOMENNA torstaina koululaiset palaavat koulun penkille, kun 18. maaliskuuta alkanut etäopetus päättyy. 800 peruskoululaisesta noin neljännes jää edelleen etäopetukseen kotiin.

YHDEKSÄSLUOKKALAISET Jaana Komulainen ja Hilda Kilvensalmi iloitsevat kouluun paluusta.
– Mukavaa päästä näkemään kavereita, vaikka onhan tämä erikoinen järjestely. Oppimisen kannalta tällä ei ole merkitystä. Kouluun paluu ei pelota yhtään, mutta kyllähän se mietityttää miten nuo turvajärjestelyt pystyvät toimimaan. Eihän se ole edes mahdollista, nuoret arvelevat.

JAANAN ja Hildan arkea koronarajoitukset ovat muuttaneet valtavasti. Koulussa he olivat viimeksi kaksi kuukautta sitten, jolloin siirryttiin etäopetukseen. Kumpikaan ei ole päässyt myöskään jalkapallotreeneihin.
– Tähän on silti tottunut nopeasti. Meille tuo etäopetus on ollut helppoa, mutta se riippuukin siitä millainen oppija olet. Joillekin tämä on ollut todella vaikeaa. Tähän asti kaikkea on pitänyt itsestään selvyytenä, mutta nyt olemme huomanneet kuinka paljon kaipaamme sosiaalista kanssakäymistä, tytöt kertovat.

JAANA ja Hilda saavat tänä keväänä päätökseen peruskoulunsa poikkeuksellisissa oloissa, kun kevätjuhlaakaan ei ole. Molemmat lähtevät opiskelemaan Kiuruveden lukioon.

Terveysturvallisuus on ykkönen

HETI vapunaattona rehtorit, koulunjohtajat ja koko henkilöstö ryhtyivät suunnittelemaan miten koulunkäynti onnistuisi mahdollisimman turvallisesti.
– Neljännes oppilaista on ilmoittanut, ettei tule kouluun ja se on ihan ymmärrettävää.

PERHEPIIRISSÄ saattaa olla riskiryhmään kuuluvia tai oppilas on itse riskiryhmässä. Maaseudulla halutaan turvata myös maatilojen pyöriminen ja siksi moni maatilan lapsi jää etäopetukseen, kertoo sivistysjohtaja Katja Kajava.

KOULUJEN henkilökunta on tehnyt uusia tilajärjestelyjä. Esimerkiksi kolme Nivan koulun luokkaa siirtyy yläkoululta liikuntahallille. Nivan koulusta siirretään oppilaita lukion tiloihin, koska lukiossa ei siirrytä tänä keväänä lähiopetukseen. Näillä järjestelyillä Nivan koulussa jokaisella luokalla on käytössään kaksi opetustilaa. Yläkoululaisten opetus järjestetään omissa tiloissa, mutta on mahdollista että osa luokista siirtyy nuorisotalon tiloihin.

KYLÄKOULUISSA otetaan käyttöön useat sisäänkäynnit. Luupuvedellä vanhemmat oppilaat siirtyvät vanhaan koulurakennukseen, jotta esikoululaiset saavat oman luokkatilan. Rytkyllä koulun tilat jaetaan kahteen puoleen liikuntasalin väliverholla.

RUOKAILUN järjestäminen Nivan koulussa ja yläkoulussa on ollut yksi haaste. Erikoisjärjestelyt on pohdittu yhteistyössä keittiöhenkilökunnan kanssa, huomioiden AVI:n ja Ylä-Savon Sote kuntayhtymän ohjeet.
– Suurin haaste on koulukyydit. Oppilaat on ohjeistettu istumaan joko yksin tai sisarusten vieressä sekä käyttämään hanskoja koulumatkan ajan. Jos oppilaalla on flunssaoireita, silloin jäädään kotiin, muistuttaa Kajava.

KOULUT käynnistetään torstaina odottavaisin mielin.
– Uskon, että valtakunnan linjauksessa lähiopetukseen palataan kahdesta syystä. Nyt nähdään miten virus käyttäytyy jo elokuun kouluun paluuta ajatellen. Sen lisäksi on huomattu miten keskeinen lasten huolehtija koululaitos on, Kajava kertoo.

NYT on pyrkimyksenä järjestää mahdollisimman hyvä kouluarki, jossa terveysturvallisuus on ykkösenä.
– Tärkein ohje lapsille ja nuorille sekä heidän perheille on, että kouluun ei saa tulla flunssaoireisena. Mietitään jokainen omaa toimintaamme, että emme ainakaan tahallisesti käsienpesua laiminlyömällä tai muuten välinpitämättömyydellä aiheuttaisi vaaraa. Noudatetaan niitä ohjeita, joita oma opettaja antaa, muistuttaa Kajava.

YKSI suurimmista huolenaiheista on koulujen henkilöstön terveysturvallisuus etenkin riskiryhmään kuuluvien kohdalla.
– Aika moni opettaja ja koulunkäynninohjaaja on tässä vaiheessa jo hyvin väsynyt kuluneesta etäopetusjaksosta, lähiopetukseen palaaminen tuo toisenlaisen stressin. Kyllä jokaista meistä mietityttää, aktivoituuko korona-virus uudelleen. Tämänhetkisen tilanteen valossa tartuntojen määrähän on otettu hyvin hallintaan Kiuruvedelläkin, Kajava sanoo.