Vieraskynä (muokattu 20.1. 18:03) Kiuruvesilehti

Päätöksenteko Kiuruvedellä

Päätöksenteko Kiuruvedellä

TULEVA syksy on haasteita täynnä kuntatalouden puolella, mutta myös politiikan saralla. Onhan ensi keväänä kunnallisvaalit, joten se varmasti tulee näkymään jo tänä syksynä vaalikampanjoinnin muodossa. Toivottavasti kuitenkin löytyy runsas joukko innokkaita ja rohkeita naisia ja miehiä ehdokkaiksi. Päätöksiä tehdessä kun kumartaa toiseen suuntaan samalla tulee pyllistäneeksi toiseen.

KAUPUNKIMME talous on ollut vaikeuksissa viimeisen kymmenen vuoden ajan. Vain kaksi kertaa olemme yltäneet ylijäämäiseen tulokseen, tällöinkin vain vaivoin. Viime vuosi oli yksi kaupunkimme historian vaikeimmista vuosista ja tilinpäätös sukelsi yli 3 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

KAUPUNGIN päättäjien on ollut pakko reagoida. Perustettiin talouden tasapainottamisryhmä, joka on tehnyt arvokasta työtä yhdessä Perlacon Oy:n kanssa. Perlacon Oy on konsulttiyhtiö, jonka osaajina ovat talouden ja hallinnon ammattilaiset.

SAIMME valtuustossa maanantaina kuulla raportin talouden tasapainottamisesta ja mihin keinoihin on ryhdyttävä. Tätä kirjoittaessani en vielä tiedä Perlaconin raportin sisällöstä, mutta epäilenpä, että isoja ja rankkojakin päätöksiä joudumme tekemään.

ENÄÄ mitkään juustohöylällä höyläilyt eivät riitä.
Kun katsomme väestömme ikäjakaumaa ja syntyvyyttä, huomaamme, että vanhusväestön määrä kasvaa ja lasten ja nuorten määrä vähenee. Tästä voi päätellä vain, että soten menot tulevat tulevaisuudessakin kasvamaan. Se taas tarkoittaa, että kaupungin omia menoja on pienennettävä. Suurimpana talousyksikkönä Kiuruvedellä on opetus- ja sivistys. Epäilenpä, että siellä tulee olemaan isoja leikkauksia. Joudummeko tarkastelemaan muun muassa kouluverkkoamme uudelleen? Olemme jo tänä vuonna joutuneet tekemään kipeitä päätöksiä. Mutta toivon, että näistä pettymyksistä huolimatta ihmiset voisivat katsoa positiivisin mielin tulevaisuuteen. Haluan, että pyrimme tekemään tulevatkin päätökset niin, että kaikilla on hyvä. Niin, että lapset ja nuoret saavat laadukasta ja riittävää opetusta ja päivähoitoa. Ja niin, että vanhukset ja terveydenhoitoa tarvitsevat saavat niin ikään laadukasta ja riittävää hoitoa. Mutta myös niin, että kaupungistamme löytyy muut riittävät palvelut niitä tarvitseville.

TORSTAI-ILTANA on kuntalaisinfo kulttuuritalolla. Toivon, että mahdollisimman moni pääsisi kuuntelemaan ja keskustelemaan aiheesta. Pyritään tekemään meitä kaikkia kuntalaisia tyydyttäviä päätöksiä niin, että voisimme pysyä itsenäisenä kaupunkina tulevaisuudessakin. Näen, että silloin asiat vasta hankaloituvat, mikäli päätöksenteko karkaa Kiuruvedeltä pois.

SIRPA PIIPPO
Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu (vas.)