Politiikka, Uutiset (muokattu 21.2. 20:11) Jaana Selander

Lisävaltionraha menee palveluihin

Kiuruveden kaupunki saa harkinnanvaraista valtionosuutta 900 000 euroa ja koronatukea 1,8 miljoonaa euroa.

Kiuruvesi saa koronasta johtuvaa valtionosuutta ja pandemian takia haettua harkinnanvaraista valtionosuutta tänä vuonna liki kolme miljoonaa euroa, se tulee tämänvuotisen noin 32 miljoonan euron ”perusvaltionosuuden” päälle.
Hallinto- ja talousjohtaja Anne Koljonen sanoo, että kaikki rahat tulevat tarpeeseen.
– Jos näitä rahoja ei olisi tullut, kaupungin tämän vuoden tulos olisi jäänyt alijäämäiseksi, raha käytetään palvelujen tuottamiseen.
Ensi vuonna valtio jakaa koronasta kovimmin kärsineille kunnille vielä valtionapua.
Kaupunginjohtaja Jarmo Muiniekka arvioi, että kuluvan tilikauden ylijäämäksi muodostuu 767 000 euroa.
Kiuruvedelle suurimmat toimintakulujen ylitykset tulevat tänä vuonna Ylä-Savon Sote -kuntayhtymän maksuista. Kiuruvesi on varautunut sotekuntayhtymän menojen ylittyvän miljoonalla eurolla. Kuntayhtymä itse ennustaa Kiuruvedelle maltillisempaa ylitystä. Kysin alijäämien kattamiseen on varauduttu 800 000 eurolla.
– Koronatuki ja harkinnanvarainen valtionapu tulivat kaupungille siis todelliseen tarpeeseen. Toisin sanoen Ylä-Savon Sote -kuntayhtymä ja KYS vievät yksin tuon koronatuen, 1,8 miljoonaa euroa, Muiniekka laskee.
Kiuruveden taloutta rasittaa myös työttömyys, joka ponnahti vuodenvaihteen 10 prosentista 17 prosenttiin. Se tarkoittaa, että työmarkkinatuen kuntaosuus kasvaa 100 000 eurolla.
– Toivotaan, että lomautukset helpottaisivat ja jäisivät pieniksi, etteivät koronarajoitukset iske voimalla keväällä, Muiniekka sanoo.
Muiniekka muistuttaa, että valtuuston yhdessä päättämällä talouden tasapainottamisohjelmalla tähdätään kertyneen 3,4 miljoonan euron alijäämän kattamiseen, joka lähtee toteutumaan ensi vuoden talousarviossa.
– Katseemme on vuosissa 2025–2030. Jos sotemenot kasvavat 3 prosenttia vuodessa, se tarkoittaa, että 10 vuoden päästä sotemenot ovat jo noin 50 miljoonaa euroa noin 60 miljoonan euron budjetista. Jos soteuudistus tulee vuonna 2023, poistaa se painelaskelmista sotemenojen kasvun ja se helpottaa tulevaisuuden näkymiä
Ensi vuoden budjetissa on 100 000 euron investointivaraus kouluverkkoselvitykseen. Muiniekan mukaan kiinteistöselvitystä varten tullee varata erillinen määräraha. Anne Koljonen jatkaa, että koulurakennuksia täytyy miettiä ja suunnitella, mutta millä volyymilla ja idealla, on nyt auki.