Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Jaana Selander

Teboilin Marko Huuskonen on Vuoden yrittäjä

Kiuruveden Vuoden Yrittäjä on Teboil M Huuskonen. Yrittäjä Marko Huuskonen on huomionosoituksesta positiivisesti yllättynyt. Teboil on ollut Huuskosten suvulla vuodesta 1987 lähtien.

Marko Huuskonen sanoo, että Kiuruveden Yrittäjäyhdistyksen myöntämä huomionosoitus kuuluu myös hänen vanhemmilleen Anneli ja Heikki Huuskoselle, jotka aloittivat Teboil-yrittäjinä vuonna 1987.
– Minä tulin tähän töihin 1997 ja osakkaaksi 1998. Vuonna 2009 tehtiin lopullinen kauppa, jäin jatkajaksi, Huuskonen kertoo ja jatkaa, ettei hänellä ollut suunnitelmia jäädä huoltoasemayrittäjäksi, haaveena oli lähteä lukemaan kauppatieteitä.
– Mutta kyllä se oli hyvä ratkaisu jäädä tähän. Mukava on ollut, kun joka päivä oppii uutta, vaikka olen ollut tässä jo yli 20 vuotta, Huuskonen kuvailee.
Teboililla on kolme työntekijää, huoltomies ja kaupan puolella kaksi työntekijää. Mahdollista on, että kaupan puolelle palkataan vielä yksi työntekijä, jos korona helpottaa.
Marko Huuskonen kertoo, että keväällä korona lopetti lounasmyynnin. Lämpimät ruuat Teboilille toimittaa Palopaikan Titta Virmanen. Samoin kahviossa kävijät jäivät liki main kokonaan pois.
– Take away-systeemi ei lähtenyt toimimaan kotiruualla. Jouduimme tinkimään aukioloajoista. Yhtään työntekijää ei kuitenkaan ole jouduttu lomauttamaan eikä irtisanomaan koronan takia.
Marko Huuskosen Teboililla on lounastarjoilun lisäksi mahdollista huollattaa ja pesettää auto.
– Myymme myös renkaita, ja autotarvikkeita sekä elintarvikkeita.
Huuskonen sanoo, että asiakkaita kuunnellaan herkällä korvalla ja toiveita toteutetaan mahdollisuuksien mukaan.
– Meiltä halutaan palvelua, esimerkiksi polttimojen, pissapojan nesteiden ja sulkien vaihdot tehdään lennosta.

Mittarikenttä uusittiin

Teboililla tehtiin kolmisen vuotta sitten mittava mittarikenttäinvestointi. Kaikki polttoainesäiliöt ja mittarit uusittiin, pihapiiri asfaltoitiin.
Huuskonen sanoo, että Teboil-yrittäjä pärjää ihan hyvin, vahvuutena ovat autohuolto ja autopesu.
– Me olemme myös hyvällä paikalla, keskellä kaupunkia. ABC-asemaa en koe edes kilpailijaksi, Huuskonen puhelee.
Vaikka Kiuruveden väkimäärä laskee, tarvitaan Huuskosen mukaan Kiuruvedellä huoltoasemaa joka tapauksessa pienemmällekin väkimäärälle.
– Ja eihän sitä koskaan tiedä mitä tapahtuu, josko väkimäärä kääntyisi kasvuun? Korona voi vaikuttaa niin, että ihmiset haluaavat asua maaseudulla. Viime viikolla juttelin helsinkiläisen paluumuuttajan kanssa, hän piti vahvuutena maaseutua, jossa koronatilanne ei ole niin paha kuin Etelä-Suomessa, kyläkoulutkin ovat plussaa.

Murtojen kohde

Iltalehti uutisoi tammikuussa, että Kiuruveden Teboil voi olla Suomen ryöstetyin kohde. Marko Huuskonen ei edes muista, montako kertaa huoltoasemalle on murtauduttu. Joka tapauksessa useita kertoja.
– En ajattele ryöstöjä, muuten masentuu. Viimeksi, noin kuukausi sitten, tultiin sellaisen ikkunan läpi, jota ei pitänyt voida hajottaa.
Huuskosella on sellainen käsitys, että murtojen takana on narkomaaneja, jotka tekevät helposti rahaa varastamalla ja myymällä tupakkaa.
– Vakuutusyhtiöni on hyvin hoitanut korvaukset, kahdesta viimeisestä murrosta en ole tehnyt edes ilmoitusta, koska se vie aikaa.
Teboililla on valvontakamerat ja hälytysjärjestelmät kunnossa.
Kaltereita Huuskonen ei lähde laittamaan, sillä kahvilaan tulisi kaltereilla vankilamainen tunnelma. Teboiliin murtautujat on saatu pääsääntöisesti kiinni, vaikka murtautujat ovat hyvin naamioituneita.
– On itse tehtävä tutkintatyötä, aina jostain löytyy johtolankoja ja niin kerromme nimiä poliisille, Huuskonen kertoo.