Politiikka, Uutiset (muokattu 21.2. 20:11) Jaana Selander

Tilaa uuteen – ei kuntavaaliehdokkaaksi

Käden vakava loukkaantuminen pakotti kansanedustaja Hannakaisa Heikkisen pitkäksi aikaa pois oravanpyörästä, sinä aikana kypsyi ajatus, että elämässä voisi olla muutakin kuin politiikkaa.

Hannakaisa Heikkinen kertoo kotonaan Rapakkojoella, että jos haluaa muutosta elämäänsä, pitää olla valmis myös luopumaan – jotta uudelle olisi tilaa.
– Särjin vuosi sitten navetassa vakavasti oikean käteni, joka pakotti oravanpyörästä pois. Käsi oli hoitovirheen takia kipsissä huhtikuuhun saakka. Kuntoutus jatkui kesäkuun alkuun saakka.
Käden takia Heikkinen ei itse pystynyt edes pukeutumaan, myös autolla ajo oli kielletty, poliitikon elämälle pysähdys oli totaalinen.
– Vasta pakkolepo kirkasti, kuinka hullu työtahtini on ollut viimeisten neljän vuoden aikana, Heikkinen kertoo ja jatkaa, että kun poliitikolla ei ole esimiestä, kukaan ei näe työmäärän kasautumista.
Viime vuosina Heikkisellä ei ollut juuri vapaa-aikaa, kun on väännetty soteuudistuksesta ja Keskustan varapuheenjohtajuus on tuonut vastuita kansanedustajan perustyön päälle.
– Totuin siihen, että oli ihan normipäivä, jos kokouksia ja palavereita oli kuudesta kahdeksaan. Illalla pää surrasi kuin mehiläispesä.
Heikkinen sanoo tunnistavansa itsessään sairaanhoitajan kiltteyden, hän ei ole osannut sanoa ei, mikä olisi tärkeää politiikassa ja missä tahansa vastuullisessa tehtävässä.
– Minut on pitänyt viime vuoden työkuntoisena vain terveystieteiden maisterikoulutuksen tuoma tieto, että kun pakottaa itsensä lenkille aamuviideltä ennen kokousrumban alkua, syö mahdollisimman terveellisesti eikä vietä öitään baareissa, pysyy yllättävän kauan ”tolpillaan” ja näennäisesti toimintakuntoisena.
Vuosi sitten sairausloman aikana Heikkisellä oli ensimmäistä kertaa aikaa miettiä, mitä pitää muuttua, että elämä ei olisi niin pakkotahtista selviytymistä.
– Ymmärsin, että tahdin rauhoittamista ei voi tehdä puolestani kukaan muu kuin minä. Siksi päätin olla hakematta jatkoa Keskustan varapuheenjohtajuudelle ja päätin myös, etten asetu ehdolle ensi kevään kuntavaaleissa.
Heikkinen kiittelee keskustan kuntapoliitikkoja, joista vahvistui hyvä joukko.
– Meillä on ollut avoin ilmapiiri puhua asioista. Koulukeskustelu väritti viime syksyä, meillä oli erilaisia näkemyksiä ja toisen näkemyksen kunnioittaminen oli kantava voimamme.
Heikkisen mielestä Kiuruvedellä pitää panostaa ymmärrykseen, että yritykset ovat tulevaisuuden rakentamisen tärkein voimavara. Elävä, vireä ja monipuolinen yrityspohja tuo leivän monelle, sille myös kuntaa tulee rakentaa.
Heikkinen muistuttaa, että syy siihen miksi hän aikaan lähti mukaan politiikkaan, oli ikäihmisten ja ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen. Toinen kiinnostuksen kohde on maatalousyrittäjyys miehensä Harri Kärkkäisen rinnalla. Maataloudessa ovat myös Heikkisen lapsuuden juuret.
– Ihmisten hyvinvointi ja maatalousyrittäjyys ovat olleet voimavarojani, tämän tietotaidon pohjalta haluan jatkossa antaa tälle yhteiskunnalle sellaista, mitä en ole voinut antaa politiikan kautta, Heikkinen raottaa ja lupaa kertoa tulevaisuusaikeistaan tarkemmin keväällä.
Heikkinen sanoo täyttävänsä keväällä 47 vuotta. Hänen mielestään on realismia tunnustaa, että todennäköisesti elinpäiviä on jo enemmän takana kuin edessä.
– Tämän tajuaminen ei kuitenkaan lannista minua, vaan päinvastoin. Ajattelen, että nyt on korkea aika miettiä, mitä vielä haluan tehdä elämässä, jos Luoja elinpäiviä suo.

Etätyö plussaa

Kulunut koronavuosi on ollut toisenlainen myös kansanedustajan työssä. Puolueet ovat sopineet, että täysistuntosalissa on vain sovittu määrä kunkin puolueen kansanedustajia yhtä aikaa. Keskustan ”kiintiö” on ollut kahdeksan. Kansanedustajia on kannustettu olemaan mahdollisimman paljon etätöissä, jotta eduskuntatalo olisi turvallisempi työyhteisö.
Hannakaisa Heikkinen teki keväällä etupäässä etätöitä kädenkin takia, syksyllä hän on ajanut tarvittaviin kohtaamisiin eduskuntaan poikkeuksellisesti omalla autolla.
Heikkinen näkee, että etätyö on tuonut paljon hyvää koko Suomen kannalta. Kokouskäytänteiden muuttuminen on lisännyt demokratiaa niiden osalta, joiden liikkuminen ei ole niin helppoa, he ovat voineet panostaa etäyhteyksien kautta politiikkaan ja järjestötoimintaan.
– Varsinkin näissä kunnissa, jotka ovat panostaneet laajakaistaan. Kiitos siitä kuuluu aktiivisille ihmisille, Kiuruvedellä uranuurtaja Hannu Haloselle. Nyt muutkin kunnat ymmärtävät, kuinka tärkeää on panostaa laajakaistaan.
Kokousten käyminen Teamissa säästää Heikkisen mukaan työaikaa ja lisää tehokkuutta sekä on hyväksi luonnolle, kun ei yhden kokouksen takia tarvitse matkata toiselle puolelle Suomea.
– Asiantuntijatyössä asuminen ja elämä on mahdollista myös Kiuruveden kaltaisissa maaseutukunnissa, kun on toimivat palvelut ja etäyhteydet.
Myös Heikkinen on kokenut etäyhteyden vähentäneen kiirettä, kun suurimman osan kokouksista on voinut käydä omasta työhuoneestaan käsin. Vaikka kokouksia olisi päivässä useita, kokouksesta toiseen kiirehtiminen jää pois ja siten aikataulu ei tunnu niin hengästyttävälle.
Korona on Heikkisen mukaan vähentänyt myös pikkunäppäröintipolitiikkaa eduskuntatyöstä, kun kaikki puolueet ovat kantaneet vastuuta korona-ajasta riippumatta siitä, onko puolue oppositiossa tai hallituksessa.
Sen sijaan sosiaalisessa mediassa loukkaava puheenparsi on arkipäiväistynyt koronasta huolimatta.
– Se on surullista. Olen itse vakavasti miettinyt, minkä aikaa vietän sosiaalisessa mediassa ja karsinut esimerkiksi Twitterin kokonaan pois. Minulle tärkeimpiä asioita on, että suomalaisen maatalouden arvostus kasvaa ja että viljelijät jaksavat. Siksi pyrin välittämään omalla Facebook-tililläni videoiden ja tarinoiden kautta meidän maatilan elämää kauhistelematta ja kaunistelematta. Minusta se on parhaita tapoja välittää viestiä terveestä ja lämminhenkisestä maataloudesta.
Kansanedustajilta kysellään kaikenlaista, viime aikoina Heikkiseltä on tiedusteltu erityisesti koronaan liittyviä asioita, on kysytty neuvoja muun muassa yritystukien hakemiseen. Viimeisimpänä on tullut viestiä ihmisten epäröinnistä ottaa koronarokotetta.
– Minun kantani on, että rokote tulee ehdottomasti ottaa. Mikään rokote ei ole koskaan sellainen, ettei siitä tulisi kenellekään sivuvaikutuksia. Jos haluamme Suomessa ja maailmanlaajuisesti selättää koronan, on vastuullinen teko ottaa koronarokote, Heikkinen ajattelee.