Ritva Kärki osti luomulihaa Eero Raudaskoskelta viime viikon torstaina. Kärki suosii luomutuotteita.
Talous, Uutiset (muokattu 10.3. 9:21) Jaana Selander

Lähiruokarenkaassa noin 900 jäsentä

Kiuruveden lähiruokarenkaassa on jo 898 jäsentä. Joka toinen torstai tuottajat toimittavat lihaa, kalaa, munia suoraan kuluttajille Peltolan aukiolla.

Viime torstaina muun muassa liha ja kananmunat vaihtoivat omistajaa hyisessä tuulessa. Peltolan aukio täyttyi autoista illansuussa ja ostajia oli paikalla arviolta parikymmentä ellei enemmän. Kananmunia jopa jonotettiin.

Kiuruveden lähiruokarengas on perustettu vuonna 2016. Reko Kiuruvesi Facebook-ryhmässä on 898 jäsentä.
Reko-lähiruokarengas on tarkoitettu Kiuruveden ja lähialueiden asukkaille, jotka haluavat toimia eettisesti ja ostaa paikallista ruokaa suoraan tuottajilta.

REKO-toimintamallissa tuotteet tilataan ennakkoon ja maksu tapahtuu tuottajan ilmoittamalla tavalla. Tilaus tehdään Reko Kiuruvesi Facebook-ryhmään tuottajan avaukseen kommenttina.
Myös itse pyydettyä riistaa ja järvikalaa saa myydä Rekon kautta. Tuottaja ilmoittaa tarjottavat tuotteet, pakkauskoon, hinnan ja mahdollisen vähimmäistilauksen, jolla toimitus toteutuu.

Vakioasiakaskunta

Eero Raudaskoski on toimittanut Sydänmaan Highlander-luomulihaa Kiuruveden lähiruokarenkaalle useita vuosia. Eero ja Seija Raudaskosken luomumaatila sijaitsee Kärsämäellä.
– Karjamme kasvaa vapaana tilavilla nurmi- ja metsälaitumilla läpi vuoden, karjaa ruokitaan heinällä eli korsirehulla, Raudaskoski kertoo.

Raudaskosket ovat tehneet luomulihakauppaa Kiuruvedellä toistakymmentä vuotta, jo ennen Rekoa.
– Lähimyyntirengas antaa mahdollisuuksia, meille on muodostunut hyvin paljon omaa asiakaskuntaa näillä alueilla olevien lähiruokarenkaiden kautta.

Raudaskosken mukaan kiuruvetiset ostavat kohtuullisen hyväkokoisia lihamääriä.
– Määrä vaihtelee 600 gramman jauhelihapaketista kymmeniin kiloihin lihaa. Monesti ostomäärät ovat pieniä, koska Rekosta ostetaan muutakin kuin lihaa.

Tällä kertaa Kiuruvedelle oli tilattu kolme laatikollista lihaa eri muodoissaan, yhteen laatikkoon mahtuu noin 25 kiloa.
– Etelä-Suomessa saattaa mennä yhdelle kuluttajalle koko laatikollinen, mutta emme käy etelässä kuin 2–3 kuukauden välein.

Katan Kanalan Katariina Isola myy Kiuruveden lähiruokaringille luomukananmunia ja toteaa, että vaikka Kiuruveden Reko ei ole kovin suuri jäsenmäärältään, Haapajärveltä Kiuruvedelle kannattaa ajella munien kanssa, sillä asiakaskunta on vakiintunut.
– Menekki riippuu perheen koosta ja siitä, onko jotain juhlia tulossa, mutta yleensä yhden perhekunnan ostokset vaihtelevat 6 munan kennosta neljään levyyn.

Kiuruveden Rekossa ei ole muita munanmyyjiä kuin Katariina Isola.
– Asiakkailta saadun palautteen perusteella he ovat valinneet meidän munat niiden tuoreuden, ruskean värin ja eettisen tuotantotavan takia. Meillä kanat saavat olla vapaana ja ulkoilla mahdollisimman paljon isoissa ulkotarhoissa.

Isolan mukaan Reko-toiminta on tuottajan kannalta kaikkein edullisin ja paras myyntikanava, koska siinä jää välikädet pois ja pääsee kohtaamaan asiakkaan suoraan.

Neljäkin levyä

Ritva Kärki on käynyt Peltolan aukiolla lähiruokaostoksilla viime syksystä alkaen.
– Ostan lihaa, jauhelihaa ja ydinluuta, kanamunia, marjatuotteita, joista teen smoothieita ja tuoremehua. Ihan joka kerta en ole käynyt.

Kärkeä Rekoon vetävät luomumarjat, luomukanamunat ja luomuliha.
– Minä uskon luomuun ja siihen, että tuote tulee suoraan tilalta, tuotteet eivät seiso hyllyllä. Minulle tämä on helppoa ostosten tekemistä, sillä kuljen autolla.

Arja Vatanen on kuulunut Rekoon melkein alusta alkaen.
– Pääasiassa ostan kananmunia, lihaa, jäätelöä, jauhoja, vähän mitä milloinkin, säilykelihaa, kalaa. Myllyjen tuotteita saisi olla enemmän, jauhoja ja ryynejä, Vatanen viestittää.

Arja Vatasta kiinnostavat tuoreet tuotteet, jotka tulevat suoraan tuottajalta. Myös tuotteesta maksettu hinta menee suoraan tuottajalle. Sekin on plussaa, että tuotteet tuodaan suoraan kuluttajalle. Lihat ja kananmunta eivät seiso hyllyssä.
– Arvostan tätä niin paljon, että olen valmis maksamaan tuotteista jopa enemmän, eikä hintaero ole loppujen lopuksi niin suuri kivijalkaliikkeisiin verrattuna, Vatanen toteaa.

Puhdas lähiruoka kiinnostaa

Ruoka- ja yritysasiantuntija Marja Niskanen Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaisista sanoo, että ihmisten mielenkiinto puhtaaseen lähiruokaan on selvästi kasvanut koronakriisin aikana.
– Monet ovat havahtuneet siihen, että omavaraisuus on tärkeä monessa asiassa. Myös tuottajien toimituskyky ja valikoima ovat parantuneet. Kananmunat, vihannekset ja peruna ovat toimivan lähiruokarenkaan perusta, mutta myös muita tuotteita tarvitaan, jotta toiminnalle syntyy erinomaiset edellytykset.

Pohjois-Savossa suosituimpia ovat olleet marjat ja kotileivonnaiset. Myös luomukananmunat ovat kysyttyjä. Näin keväällä juureksista alkaa olla puutetta. Kala- ja lihatuotteiden suosio on myös kasvanut.

Niskasen mukaan REKO sopii henkilölle, joka haluaa ostaa tuoretta, lähellä tuotettua, hyvää ruokaa sekä haluaa tietää mitä syö.
– REKO:ssa voi tavata ruuan tuottajan sekä keskustella ja jakaa kokemuksia muiden kuluttajien kanssa. Ympäristöetuina ovat sesongin mukaan tuotetut tuotteet ja tieto ruuan alkuperästä.
Pohjois-Savossa on 15 REKO-ryhmää. Kiuruveden REKOssa on 898 jäsentä. Tuottajia on ollut mukana 20–25, joista aktiivia on osa. Osa myyjistä käy harvemmin.