Ylä-Savon Sote -kuntayhtymän alueella on rokotettu 12 prosenttia ihmisistä.
Korona, Uutiset (muokattu 10.3. 9:25) Jaana Selander

Tällä viikolla 350 rokotusaikaa

Ylä-Savon Sote -kuntayhtymässä jatketaan tällä viikolla rokotuksia. Varattavissa on 350 koronavirusrokotusaikaa.
Ajanvarauspuhelinpalvelu alle 70-vuotiaille, 1. riskiryhmään kuuluville avautui tiistaina 9.3. Riskiryhmäläisten tulee varata aika soittamalla, että hoitaja voi tehdä arvion riskiryhmään kuulumisesta.

Ajanvarauspuhelinpalvelussa tulee valita asuinkunta: Iisalmi on 1, Kiuruvesi 2, Sonkajärvi 3 ja Vieremä 4.
Soittajan numero tallentuu järjestelmään ja soittajalle soitetaan takaisin. Järjestelmään tallentuu sama määrä puheluita kuin varattavia rokotusaikoja on saatavilla. Numero sulkeutuu tämän puhelumäärän jälkeen ja se avataan taas heti uuden rokotuserän saavuttua.

Yli 80-vuotiaille soitto

Kaikille kuntayhtymän alueen yli 80-vuotiaille, joita ei ole vielä rokotettu tai joilla ei vielä ole koronarokotusaikaa, soitetaan rokotusajan varmistamiseksi. Soitot jatkuvat heti uuden rokotuserän saavuttua. Ajanvaraus on mahdollista tehdä myös itse sähköisen ajanvarauksen eli eTerveyspalvelun kautta.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueella koronaepidemiatilanne on edelleen perustasolla. Sairaanhoitopiirissä on todettu pari isompaa rypästä, joissa altistuneet on saatu kartoitettua ja asetettua karanteeniin. Olemassa olevia suosituksia tai rajoituksia ei ole koordinaatioryhmän arvion mukaan tarvetta muuttaa. Tilannetta seurataan jatkuvasti.

Valtakunnallisten suositusten ja rajoitusten lisäksi Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä ei ole voimassa lisärajoituksia.
Alueella noudatetaan kuitenkin kiihtymisvaiheen mukaista kasvomaskin käyttösuositusta, joka koskee yli 12-vuotiaita.

Maskia kannattaa käyttää aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista. Altistumista koronavirukselle ei välttämättä tapahdu, mikäli osapuolet käyttävät maskia. Tällä tavoin voidaan välttää karanteeniin joutuminen, jonka tartuntataudeista vastaava lääkäri arvioi tapauskohtaisesti.

Tartunnan saaneella on velvollisuus ilmoittaa tartunnan mahdollinen lähde (ajankohta ja paikka) sekä altistuneiden nimet, jotta tartuntataudeista vastaava lääkäri voi tehdä tarvittavat karanteenipäätökset epidemian leviämisen estämiseksi.

Kaikki koronavirukselle altistuneet määrätään karanteeniin, joka on yksi tärkeimmistä keinoista estää epidemian leviäminen. Lisäksi kaikkien, joilla on vähäisiäkään koronainfektion oireita, tulee hakeutua testiin. Jos testi on positiivinen, henkilö määrätään eristykseen.