Koronarokotteita annetaan terveyskeskuksissa. Kuva: Jaana Selander
Korona, Uutiset (muokattu 18.3. 11:07) Jaana Selander

Kiuruvedellä koronaepidemia perustasolla

Ylä-Savon Sote -kuntayhtymän ja koko Pohjois-Savon alueella koronaepidemiatilanne on edelleen perustasolla. Nykyiset suositukset ja rajoitukset ovat entiseen tapaa voimassa ja tilannetta seurataan jatkuvasti. Tartunnan saaneella on velvollisuus ilmoittaa tartunnasta ja hiihtolomien aikana on hyvä noudattaa erityistä varovaisuutta.

Ylä-Savon Sote -kuntayhtymän alueella on maaliskuussa todettu yhteensä 8 tartuntaa, joista viimeisin Kiuruvedellä 9.3. Kiuruevdellä on nyt kaikkiaan 52 tartuntaa.
Valtakunnallisten suositusten ja rajoitusten lisäksi Pohjois-Savon alueella ei ole voimassa lisärajoituksia. Alueella noudatetaan kuitenkin kiihtymisvaiheen mukaista kasvomaskin käyttösuositusta, joka koskee yli 12-vuotiaita.

Velvollisuus ilmoittaa tartunnasta

Pohjois-Savon alueellinen koordinaatioryhmä (ns. ”koronanyrkki”) muistuttaa, että tartunnan saaneella on velvollisuus ilmoittaa tartunnan mahdollinen lähde sekä altistuneiden nimet, jotta voidaan tehdä tarvittavat karanteenipäätökset epidemian leviämisen estämiseksi. Karanteeniohjeita on noudatettava.
Alueen nykyinen tartuntatilanne huomioiden rohkaistaan oireiden ilmaantuessa käymään koronatestissä matalalla kynnyksellä.

Ulkomaanmatkailua suositellaan välttämään

Hiihtoloma lisää matkailua myös Pohjois-Savon alueella. Mikäli ilmaantuu koronaan viittavia oireita, tulee ennen lähtöä hakeutua testiin. Jos on jo matkalla ja oireita ilmaantuu, tulee hakeutua koronatestiin, ja olla omaehtoisessa karanteenissa, kunnes testitulos saadaan.

Erityistä huomiota tulee kiinnittää ikäihmisten ja riskiryhmäläisten suojaamiseen mahdollisten alueelle suuntautuneiden vierailujen tai matkojen aikana.
Pohjois-Savon koordinaatioryhmä ei suosittele matkustamista ulkomaille. Kotimaahan palaavilta matkustajilta kerätään yhteystiedot ja heidät ohjataan testiin.

Alueen ihmisistä on rokotettu jo yli 12 % Koronavirusrokotukset edistyvät suunnitelman mukaan. Rokotteiden eteneminen on kuitenkin riippuvainen rokotteiden saatavuudesta, joka vaihtelee viikoittain. Tähän mennessä alueella on annettu jo yli 3 812 rokotusta, joka on yli 12 % kaikista alueen rokotettavista.