Kiuruveden kunnanisät olivat jo 1980-luvulla kiireisiä. Vesitason kyytiin ovat nousemassa valtuuston puheenjohtaja Olavi Kärkkäinen (kuvassa etualalla) ja hänen perässään SKDL:n Olavi Ikäläinen ja kunnanjohtaja Esko Rautio.
Uutiset Jaana Selander

Kiuruveden historia ilmestyy huhtikuussa

FT, dosentti Juha Pohjosen kirjoittama Kiuruvesi – Kaupunki keskellä Suomea on valmistunut maaliskuussa.

Kiuruveden valtuusto teki päätöksen historiakirjan kirjoittamisessa 140-vuotisjuhlakokouksessaan vuonna 2013.

Historiakirjan tekeminen aloitettiin vuonna 2017, kun kaupunginjohtaja Jarmo Muiniekka nimesi työryhmän, johon kuuluivat puheenjohtaja Mira Kokkonen, Eero Lämsä, Jouko Tenhunen, Pentti Ahponen, Erkki Strömmer, Helena Koivunurmi ja Heidi Huhtilainen.

Juha Pohjonen valittiin kirjan tekijäksi usean hakijan joukosta.

Onni omissa käsissä

”Kaupungin johto ei jäänyt missään vaiheessa rypemään taloudellisessa ja ehkä vähän henkisessäkin matalapaineessa. Puheenparret ja mielipiteet saattoivat olla hyvinkin kärjekkäitä niin valtuustosalissa kuin toreilla ja kylillä, mutta kyllä päättäjät oivalsivat laman aikana, että onni on omissa käsissä. Uutta ja samalla ensimmäistä Kiuruveden kaupungin toimintasuunnitelmaa ryhdyttiin laatimaan alkutalven 1992 aikana. Nyt ei puuhasteltu yksittäisten yritysten, viemäriputkien, koulujen tai kyläkauppojen ympärillä, vaan luotiin kokonaiskuva Kiuruveden edellytyksistä kehittyä osana varmasti joskus nousukauteen kipuavaa Suomea ja tietysti myös yhdentyvää Eurooppaa.” Näin toteaa Juha Pohjonen kirjassa Kiuruvesi – Kaupunki keskellä Suomea

Teoksen julkistamistilaisuus on virtuaalinen ja se julkaistaan pääsiäisen jälkeen keskiviikkona 7.4. Kiuruveden kaupungin Youtube- kanavalla. Historiikki maksaa kaupungille 75 000 euroa. Kustannus jakautua kolmelle vuodelle. Historiikkiin on lisäksi käytetty 140-vuotisjuhlarahat.

Kiuruvesi – Kaupunki keskellä Suomea käsittää vuodet 1980–2020. Kirjassa käydään läpi muun muassa sahan vaiheita, kunnan muuttumista kaupungiksi, kaupunginjohtajan vihreitä linjauksia, iskelmämusiikkitapahtumaa, kuohuntaa opetuksen ja kulttuurin saralla, vuosien 2006–2012 itsenäisyyskamppailua, sotea, teollistamisen monia kiemuroita, alkutuotannon rakennemuutosta sekä kyläkoulujen lakkauttamisia ja muita säästöjä.

Kiuruveden historiasta on aikaisemmin julkistettu Leo Huovisen Kiuruvesi 1873–1980.