Hovin alueella valokuidun markkinointi käynnistyy pian, Yhtylän-Kairikon alueella liittyjiä on 140 ja kuidun vetäminen käynnistyy keväällä. Kuvaaja: JAANA SELANDER
Uutiset (muokattu 23.3. 14:19) Jaana Selander

Valokuitukirje tulossa Hovin asukkaille

Kiuruvedelle on vedetty valokuitua useita satoja kilometrejä. Vuonna 2018 kuitua oli 400 kilometriä. Kuva: Savon Kuitu

Kiuruveden taajaman alueella valokuiduttaminen etenee. Yhtylän ja Kairikon alueella valokuidun rakentaminen käynnistyy huhtikuussa. Hovin alueella valokuidun markkinointi alkaa näillä näppäimillä.

Pohjois-Savon ELY-keskuksen maaseutuosasto on tehnyt 12.3. myönteisen tukipäätöksen Hovin alueen valokuituhankkeelle. Hankkeelle on myönnetty 70 prosentin avustus hyväksyttävistä kustannuksista eli 96 615,50 euroa.

Hovin alueen kuiduttamisen kokonaisbudjetti on 175 665 euroa, josta kaupungin omarahoitusosuus on 26 350 euroa. Loput rahoituksesta tulee liittymismaksujen kautta.
Hovin alueen markkinointi käynnistyy postilaatikoihin jaettavalla esitteellä. Samaan aikaan käynnistyy Facebook ja muu somemarkkinointi sekä puhelinmarkkinointi.
– Tilaisuus kuituliittymän hankkimiseksi kannattaa käyttää hyväksi nyt. Jälkikäteen liittymän hankinta on kalliimpaa. Liittymiä voi tilata kuluvan kevään ja kesän aikana, tiedottaa kaupunginjohtaja Jarmo Muiniekka.

Yhtylä-Kairikko -hankealueen maanrakennustyöt käynnistyvät keväällä. Materiaalitilaukset ovat jo käynnissä. Kiinteistönomistajia kontaktoidaan tonttijohdon suunnittelua varten.

Liittyjiä 140

Savon Kuituverkko Oy:n toimitusjohtaja Tomi Moilanen kertoo, että Yhtylä-Kairikon alueella on liittyjiä tällä hetkellä noin 140.
– Rakentaminen alkaa ensi kuun aikana. Ensimmäisenä tehdään asennukset liittyjien kiinteistön päässä ja toukokuun aikana päästäneen aloittamaan varsinaisilla maanrakennustöillä.

Moilanen arvioi, että syksyyn mennessä koko alue on rakennettuna ja liittymät käytössä.
– Yhtylä-Kairikon alueella voi liittyä vieläkin. Liittymiset kannattaa tehdä kuitenkin mahdollisimman pian, jotta uudet liittymät voidaan huomioida suunnitelmissa ennen varsinaisen rakentamisen aloittamista, muistuttaa Moilanen.

Yhtylässä tilaajapeitto on tällä hetkellä melkein 50 prosenttia.

Hovin alueen myyntiä ollaan parhaillaan aloittamassa. Alkuperäisenä tavoitteena on ollut rakentaa Hovin alue vuoden 2022 aikana.
Savon Voima rakentaa kuitenkin 2021 kesän aikana Hovin alueelle sähköverkon maakaapeloinnit.
– Pyrimme olemaan mukana yhteisrakentamisessa mahdollisimman paljon, ettei aluetta tarvitsisi valokuituverkon vuoksi kokonaisuudessaan kaivaa auki uudelleen.

Lopullinen rakentamisaikataulu on näin ollen vielä auki, mutta vähintäänkin Savon Kuituverkko varautuu Savon Voiman kaivujen yhteydessä runkoverkon rakentamiseen alueelle. Tilaajaliittymien rakentamisen aikataulu päätetään myöhemmin.
– Toivomme, että Hovin alueen asukkaat tekisivät liittymistilaukset mahdollisimman pikaisesti, jotta pystymme huomioimaan sähkön kaivujen yhteydessä kaikkien liittyjien tarpeet mahdollisimman pitkälle.

Valokuituliittymässä jokaiseen kiinteistöön viedään oma kuitukaapeli, jolloin naapurien netin käyttö ei vaikuta yhteyden laatuun. Valokuidun kapasiteettiin ei vaikuta myöskään säätila tai oma sijainti tukiasemaan nähden. Yhteys on vakaa ja nopea koko ajan jokaiselle käyttäjälle.

Kiuruveden taajamassa on käytössä tällä hetkellä kupariverkko, joka on tulossa tiensä päähän. Kuparilla ei voida enää tuottaa yhteyttä, joka olisi riittävän hyvä koko ajan kasvaville tiedonsiirtovaatimuksille.

Savon Kuituverkko Oy on Pohjois-Savon kuntien perustama ja omistama tietoverkkoyhtiö, joka rakentaa Pohjois-Savoon kattavaa valokuituverkkoa. Kiuruvedellä yhtiö on kuiduttanut Kiuruveden alueen liki main laidasta laitaan.