Partiolaiset Anja Remes (vas.), Tuuli Lasanen ja Vilja Kainulainen tekivät lumikammia seurakuntatalon taakse. Kaivaminen oli hauskaa, mutta raskasta. KUVA: TIINA KILVENSALMI
Puheenaihe, Uutiset (muokattu 9.4. 15:00) Tiina Kilvensalmi

Partiolaiset rakensivat lumikammeja

Partiolaiset rakensivat seurakuntatalon taakse kolme lumikammia viime viikon tiistaina.

Seurakuntatalon takapihalle on ilmestynyt lumikasoja. Kolmen lumikeon ympärillä pyörii partiolaisia, jotka ahertavat kekojen kimpussa kuin työmuurahaiset. Jokainen pääsee vuorollaan lapioimaan lunta.

Kekoihin alkaa ilmestyä oviaukko, joka ei vielä johda mihinkään. Illan aikana oviaukkoon alkaa muodostua käytävä. Sisälle ryömiessä kannattaa laittaa huppu päähän tai muuten saa lunta niskaansa.

Leevi Huttunen (oik.) ja Eeli Blomberg lumikammin sisällä. KUVA: TIINA KILVENSALMI

Tunnin ahertamisen jälkeen yhteen lumikammista mahtuu ryömimään jo kaksi partiolaista. Lumikammin sisällä on pimeää ja iltakin alkaa jo hämärtää. Partiolaisten on aika ottaa otsalamput käyttöön.

Lapioidessa kammin sisällä lunta tippuu niskaan ja naamalle, mutta sekös vain naurattaa Eeli Blombergia ja Leevi Huttusta. Kammin ulkopuolella apuohjaaja Luukas Hyytiäinen vetää kolalla lunta pois kammista. Pian kammiin sujahtaa jo kolme partiolaista, kun Ruut Kainulainen ryömii lumiluolaan.

– Kyllä täällä voisi yöpyä, jos pakko olisi. Kotonakin olen tehnyt lumikammin, mutta sille kävi huonosti. Se romahti, enkä päässyt nukkumaan kammiin. Pari vuotta sitten nukuin lumikammissa, mutta ei siellä oikein uni meinannut tulla, Eeli muistelee.

Lumikammien rakentaminen aloitettiin jo viime viikolla. Seikkailijoiden ja Tarpojien ryhmät kasasivat lumesta melkein miehen mittaisia kasoja. Välillä lunta tiivistettiin.

Viime viikolla kammien tekemisessä auttoi myös ohjaaja Piia Koistinen. Ohjaaja Liina Jaatinen ei päässyt mukaan ylioppilaskirjoitusten takia.
Kun kasat saatiin valmiiksi, niihin tökittiin ympäriinsä 30 senttimetrin puukeppejä. Kun kammia aletaan kaivertaa sisältäpäin, kaivaminen lopetetaan puukepin tullessa vastaan. Näin kammin ulkokuoresta tulee 30 senttimetrin paksuinen.

Vilja Kainulainen, Jatta Erholtz, Anja Remes, Tuuli Lasanen ja Hanna Lämsä vuorottelevat tiuhaan kaivaessaan omaa lumikammia. Heidän kamminsa on jäätynyt liikaa viikon aikana ja siksi kaivaminen on erityisen raskasta. Yleensä kammin annetaan tekeytyä vain pari tuntia ennen kaivamista.

– Me suunniteltiin, että pidetään viikon päästä kammibileet. Voitaisiin tehdä trangialla pitsaa. Mutta meidän kammi ei taidakaan valmistua ja saattaahan nämä olla jo sulia viikon päästä, tytöt nauravat.

Enemmän eräilyä

Kiuru-Partion lippukunnanjohtaja Jarkko Kainulainen on erityisen innostunut lumikammiprojektista. Hän jo suunnitteleekin ensi talveksi lumikammi-kurssia partiolaisille. Kurssille voisi kutsua partiolaisia muistakin lippukunnista.

– Haluamme jatkossa panostaa entistä enemmän retkeilyyn, luonnossa liikkumiseen ja erätaitoihin. Syksyllä meillä onkin tulossa vaellusretki Saariselälle, jos koronatilanne sen sallii, Kainulainen kertoo.

Kainulainen on kokenut lumikammien rakentaja ja hän on yöpynytkin niissä.

– Nämä on tarkoitettu hätämajoittumista varten, jos eksyy erämaassa vaeltaessa. Aikuinen pystyy rakentamaan kammin kolmessa tunnissa. Jos ulkona on -30 astetta pakkasta, kammin sisällä mittari näyttää neljää astetta.

Kammit ovat tavallaan kertakäyttöisiä. Niissä ei kannata yöpyä pitkään.

– Kammista kannattaa tehdä riittävän iso. Noin neljä metriä halkaisijaltaan ja 70 senttimetriä korkea. Siellä pitää pystyä vaihtamaan vaatteet ja tekemään ruoka, Kainulainen neuvoo.

Kammin kattoon tökätään suksen sauvalla reikä, jotta ilmanvaihto pelaa. Oveksi laitetaan kangas. Sisällä poltetaan kynttilää, jotta nähdään onko kammissa tarpeeksi happea.

Perhepartio alkaa syksyllä

Partiolaisten koloillat ovat kerran viikossa seurakuntatalossa. Tällä hetkellä Kiuru-Partiossa on noin 30 jäsentä.

– Uudet partiolaiset ovat tervetulleita ja toimintaamme kaivattaisiin lisää aikuisia. Partiotoiminta on hyvin yhteisöllistä. Siinä oppii sosiaalisia taitoja ja hyviä arvoja. Nuorille toiminnan vetämisestä tulee arvokasta kokemusta työelämää ajatellen, Kainulainen sanoo.

Syksyllä Kiuru-Partiossa alkaa perhepartio, joka on suunnattu alle kouluikäisille. Perhepartioon lapset tulevat omien vanhempiensa kanssa.

– Meillä alkanee myös aikuispartio, johon kannattaa liittyä mukaan, mikäli erätaitojen oppiminen ja yhdessä tekeminen kiinnostaa. Ryhmän toimintaa voi suunnitella ryhmän kiinnostuksen mukaan, Kainulainen kertoo.