Vielä viime viikolla lounasta sai seisovasta pöydästä. Kuvassa Peltohovin Minna Nikkinen. Kuva: Aku Laatikainen
Uutiset (muokattu 30.3. 14:45) Aku Laatikainen

Ravintolasulku voimaan myös Kiuruvedellä – noutoruoan myyminen on kuitenkin sallittua

Suurimmassa osassa Suomea ravintolat ovat olleet viime viikot suljettuina koronaviruksen takia. Sunnuntaina valtiovalta päätti jatkaa sulkua kolmella viikolla 18.4. saakka, ja samalla sulun piiriin lisättiin kaksi uutta maakuntaa, eli Pohjois-Savo ja Pohjois-Karjala.

Pohjois-Savon liittäminen ravintolasulkuun tarkoittaa sitä, ettei Kiuruvedelläkään ole seuraavan kolmen viikon aikana mahdollista syödä ja juoda paikan päällä. Ruoan myyminen ulos on kuitenkin mahdollista, samoin vaikkapa kahvin.

Sulku voi kestää pidempäänkin kuin 18.4. saakka. Tilannetta arvioidaan uudelleen myöhemmin.

Päätös tuli yhtäkkiä

Hotelli-Ravintola Peltohovissa päätökseen oli jo jollain tapaa henkisesti varauduttu, mutta silti päällimmäinen tunne oli pettymys, koska Pohjois-Savon koronatilanne on tällä hetkellä perustasolla.

– Olemme pystyneet palvelemaan asiakkaita hyvin huolehtimalla riittävistä turvaväleistä ja hygieniasta, kertoo yrittäjä Minna Nikkinen.

– Erityisesti harmittaa se, että päätös tuli niin viime tingassa ja juuri ennen pääsiäistä. Mutta ei tässä auta kuin sopeutua tilanteeseen ja aloittaa take away -lounaiden myyminen. Toivotaan, että ihmiset käyttäisivät tätä palvelua.

– Ja toivotaan myös, että sulku kestäisi vain kolme viikkoa. Vaikka mistäpäs sen tietää, pohtii Jari Nikkinen.

Mikäli tulisi vielä uusi kolmen viikon sulku, pitäisi se sisällään muun muassa vapun ja äitienpäivän.

Vielä lounasmyyntiäkin pahemmin kärsii iltaravintolatoiminta. Pubiin ei ole nyt asiaa huurteiselle ja a la carte -ruokailu vaikeutuu huomattavasti, sillä kaikkia annoksia ei ole järkevää myydä noutoruokana. Hotellipalvelut sen sijaan jatkuvat Peltohovissa normaalisti sulunkin aikana.

Pohjois-Savon äkillinen ravintolasulku iski ikävästi myös Pub Havannaan. Yrittäjä Elina Laurikainen kertoo, että Havanna meni maanantaina kokonaan kiinni kolmeksi viikoksi.

– Olihan se melkoinen yllätys tietää sunnuntai-iltana, ettei maanantaina olekaan töitä. Jo aiemmin oli rajoitettu aukioloaikoja ja tullut laulu- sekä tanssikielto, jotka näkyivät asiakasmäärien alenemisena.

– Toivotaan kuitenkin, että tällä sululla on positiivinen vaikutus Pohjois-Savon tilanteeseen, jotta päästään taas avaamaan ovet uudelleen huhtikuun puolivälissä ja menemään kohti kesää normaaleimmissa merkeissä. Olen ihan luottavainen sen suhteen, että tästäkin tilanteesta vielä selvitään.