Ylä-Savon Soten asiakasohjaaja Jonna Mark toivoo, että ihmiset hyödyntäisivät uutta lähipalvelua. Kuva: Aku Laatikainen
Uutiset, Ylä-Savon Sote (muokattu 6.4. 16:23) Aku Laatikainen

Ylä-Savon Sote avasi Ohjurin Kiuruvedelle

Ylä-Savon Sote -kuntayhtymä on äskettäin avannut Ohjurin Kiuruvedelle. Kyseessä on maksuton ikäihmisille ja heidän läheisilleen tarkoitettu neuvonta- ja palvelupiste, joka löytyy kaupungintalosta kotihoidon käytävältä. Sinne pääsee helpoiten Harjukadun puoleisesta ovesta.

– Meidät löytää huoneesta 186 ja asioida voi jokaisen kuukauden viimeisenä keskiviikkona kello 9.00–11.30 ja 12.00–15.00. Meille voi poiketa ilman ajanvarausta, kertoo asiakasohjaaja Jonna Mark.

– Sotessa koettiin, että tällaiselle paikan päällä ja kasvokkain tapahtuvalle lähipalvelulle on myös Kiuruvedellä tarvetta, joten päätimme perustaa pisteen tännekin. Tätä ennen kiuruvetisten on pitänyt asioida Iisalmessa tai käyttää puhelinta tai internetin chat-palvelua.

Markin ohella asiakasohjaajina Kiuruveden Ohjurissa toimivat Pirjo-Riitta Hartikainen ja Anne Lappeteläinen. Heiltä voi kysyä yksityisistä ja kunnallisista palveluista sekä kolmannen sektorin toiminnasta.

Apua moneen asiaan

Ohjuri on matalan kynnyksen neuvonta- ja palvelupiste, johon voi olla yhteydessä aina, kun tarvitsee yksilöllistä ohjausta ja neuvontaa sekä tietoa kotona asumisen tueksi.

– Ohjurissa tuetaan ikäihmisen omatoimista selviytymistä ja kannustetaan omien voimavarojen käyttöön. Teemme palvelutarpeen ja toimintakyvyn arviointeja sekä laadimme yksilöllisiä palvelusuunnitelmia, Marko sanoo.

– Ihmisillä on tarpeita laidasta laitaan. Meidän kautta etsitään muun muassa seuraa ja virikkeitä, kysytään turvallisuusasioista ja haetaan korjausneuvontaa. Lisäksi kotihoidon palveluita ja erilaisia tukipalveluita voi selvitellä.

Markin mukaan asiakkaita on jo jonkin verran käynyt ja hän toivoo, että yhä useampi hyödyntäisi Ohjuria, jotta se myös säilyisi Kiuruvedellä. Korona-ajalle tyypilliseen tapaan asioidessa suositellaan käytettäväksi kasvomaskia.