Niilo Kouvalainen hiihti vuosi sitten Koululiikuntaliiton mestariksi vapaalla tyylillä. Nyt oli Hopeasompa-kullan vuoro perinteisellä. Hän sanookin olevansa varsin hyvä molemmilla hiihtotavoilla. Kuva: Kimmo Rauatmaa
Hiihto, Urheilu (muokattu 13.4. 22:32) Aku Laatikainen

Niilo Kouvalaiselle Hopeasompa-kultaa – Kiuruveden Urheilijat oli paras pohjoissavolainen seura

Kiuruveden Urheilijoiden Niilo Kouvalainen ylsi hienoon saavutukseen viikonloppuna Vuokatissa järjestetyissä Hopeasompa-hiihtojen loppukilpailuissa. Kyseessä olivat 12–16 -vuotiaiden Suomen mestaruuskilpailut.

Kouvalainen voitti lauantaina kultaa M13-sarjan kolmen kilometrin matkalla, joka hiihdettiin perinteisellä tyylillä väliaikalähtönä. Hän oli 10,5 sekuntia nopeampi kuin hopealle tullut Kangasalan Kisan Niilo Linnamaa ja 12,9 sekuntia Pargas IF:n pronssihiihtäjää Amos Korinia edellä. Yhteensä kilpailuun osallistui 54 ikäluokan parasta hiihtäjää eri puolilta Suomea.

Jo aiemmin perjantaina Kouvalainen oli väläyttänyt vauhtiaan M14-sarjan sprintissä, joka hiihdettiin vapaalla tyylillä. Hän sijoittui neljänneksi ja jäi pronssista ainoastaan 0,36 sekuntia.

– Se kisa meni kyllä paremmin kuin osasin odottaa, vaikka valmistautuminen olikin sujunut hyvin ja olen saanut olla pitkään terveenä. Välieräpaikka oli tavoitteena, mutta sitten pääsin yllättäen finaaliin ja melkein mitaleille, Kouvalainen kertaa.

Mitalin syrjään pääseminen antoi paljon uskoa lauantaihin.

– Silloin tiesin, että pystyn hiihtämään väliaikalähdöstä jopa kultaa ja asetinkin sen tavoitteeksi. Ennen Vuokattiin tuloa olin ajatellut, että kolmen joukkoonkin olisi jo tosi hyvä saavutus.

Väliaikalähdössä Kouvalaisen kalusto toimi hyvin ja monokin oli syönnillään.

– Täysillä painoin alusta loppuun. Lisäksi minulla oli hyvää tuuria, kun pääsin ladulle puoli minuuttia Iisalmen Visan Iiro Säisän perään. Hän on tuttu kilpakumppani vuosien ajalta ja nytkin hän oli hyvä kirittäjä ja vertailukohta matkan varrella. Hän sijoittuikin lopulta neljänneksi jääden vain 0,1 sekuntia mitalista.

Ensi syksynä yläkouluun menevän Kouvalaisen kultamitali on harvinaista herkkua kiuruvetisille, vaikka Hopeasomman loppukilpailuja on järjestetty jo vuosikymmenten ajan. Kiuruveden Urheilijoiden puheenjohtaja Kari Saastamoinen muistelee, että kyseessä on kiuruvetisten ensimmäinen henkilökohtainen mitali Hopeasommasta kautta aikain.

– Aiemmin Jänteen pojat ovat vuonna 1989 voittaneet viestimestaruuden.

Niilon isän Mikko Kouvalaisen mukaan Hopeasompa-hiihdot käytiin haastavissa olosuhteissa: varjoisilla paikoilla latu oli kovaa ja lumi kuivaa, kun taas aurinkoisilla osuuksilla baana oli pehmeänä ja vetisenä muussina.

– Kyllähän siinä huoltojoukoillakin oli tekemistä, että voitelu saatiin kohdilleen. Kompromisseja joutui väkisinkin tekemään, mutta pääosin ihan hyvin onnistuttiin koko viikonlopun ajan.

Kisoissa nähtiin melko paljon myös kaatumisia ja sauvojen katkeamisia etenkin yhteislähdöissä, kun laskuosuudet olivat hyvin haastavia ja latu paikoin melkoista puuroa.

Neljä muutakin edustajaa

Kiuruveden Urheilijoita edusti Vuokatissa neljä muutakin hiihtäjää: Olli Kouvalainen, Joel Mäki sekä Arttu ja Anna Ritvanen. He eivät yltäneet tällä kertaa mitaleille, mutta olivat kuitenkin tuomassa arvokkaita seurapisteitä. Kiuruveden Urheilijat oli lopulta seurojen välisessä Hopeasompa-pistekilpailussa sijalla 19, ollen paras pohjoissavolainen seura. Yhteensä seuroja oli mukana 94.

– Todella hyvin kyllä meni, vaikka tästä onkin edelleen tarkoitus parantaa ensi vuonna, Mikko Kouvalainen sanoo.

Perjantaina vapaan tyylin sprinteissä Arttu Ritvanen hiihti M14-sarjan karsinnassa sijalle 11, mutta alkuerissä tullut kaatuminen vesitti hänen mahdollisuutensa jatkopaikasta. Näin ollen loppusijoitus oli 21:s. Anna Ritvanen oli puolestaan N14-sarjan karsinnassa sijalla 53.

Olli Kouvalainen osallistui M16-sarjan sprinttiin ja karsinnasta tuli sija 14. Alkueristä hän ei kuitenkaan selviytynyt jatkoon kohtalokkaan horjahtamisen takia. Lopputuloksissa hän oli 16:s.

Lauantaina perinteisen väliaikalähdöissä Joel Mäki oli Niilo Kouvalaisen voittamassa kilpailussa sijalla 21, ja Arttu Ritvanen M14-sarjassa viiden kilometrin matkalla niin ikään 21:s. M16-sarjan kahdeksalla kilometrillä Olli Kouvalainen hiihti sijalle 27.

Viestistä viides sija

Sunnuntaina ohjelmassa olivat viestit. Päivä huipensi hienosti Kiuruveden Urheilijoiden viikonlopun.

Niilo Kouvalainen, Joel Mäki ja Arttu Ritvanen osallistuivat 3 x 3 kilometrin kilpailuun M14-sarjassa, jonka kaikki osuudet hiihdettiin vapaalla tyylillä. He olivat lopputuloksissa sijalla viisi, jääden voittajasta eli Espoon Hiihtoseurasta 56,8 sekuntia ja pronssimitalin saavuttaneesta IF Minkenistä 38,5 sekuntia.

– Viesti oli meiltä kokonaisuutena hyvä. Oma sukseni ei ehkä ollut paras mahdollinen tai ei ainakaan niin hyvä kuin parina aiempana päivänä. Toki oli myös jo kisaväsymystäkin, kun oli kolmas startti kolmen päivän sisään. Sain kuitenkin ihan mukavasti taisteltua, ja onneksi avausosuudella latu oli vielä aika hyvässä kunnossa, Niilo Kouvalainen analysoi.

Viestin hopealla oli Äänekosken Huima, jonka riveissä hiihti kiuruvetistaustainen Kalle Tossavainen. Hän sai kisoista myös henkilökohtaisen hopean M14-sarjan viiden kilometrin perinteiseltä.

Toinenkin kiuruvetistaustainen oli lähellä mitalia, kun Reisjärven Pilkkeen Laura Aho oli N14-sarjan sprintissä yhdeksäs ja N13-sarjan kolmella kilometrillä kuudes.

Hopeasomman loppukilpailut piti järjestää Taivalkoskella, mutta koronatilanteen vuoksi ne siirrettiin lopulta Vuokattiin, jonne oli luotu koronakupla.

– Järjestelyt oli hoidettu tosi hyvin ja turvallisesti. Oli jo omanlaisensa voitto kaikille, että kisat päästiin lopulta hiihtämään, sillä sen verran monta kertaa aikataulu muuttui ja lopulta myös kisapaikkakunta, Mikko Kouvalainen toteaa.