11 500 kuntayhtymän alueen asukasta saanut koronarokotteen 1. annoksen.
Uutiset Jaana Selander

Valtaväestön rokotukset käynnistyivät

Ylä-Savon Sote -kuntayhtymän ja koko Pohjois-Savon alueella koronaepidemiatilanne on edelleen perustasolla ja uusia tartuntoja on vähän.  Epidemia osoittaa laantumisen merkkejä ja kokoontumisrajoituksia on kevennetty. Valtaväestön rokotukset ovat alkaneet ja tällä hetkellä rokotetaan kaikkia tänä vuonna 65-vuotta täyttäviä ja heitä vanhempia, sekä 1. ja 2. riskiryhmään kuuluvia yli 16-vuotiaita. Yli 60-vuotiaiden rokotukset alkavat ensi viikolla.

Kuntayhtymän alueen koronavirustilanne on edelleen perustasolla ja tartunnat laskussa. Huhtikuussa alueella todettiin yhteensä 11 tartuntaa. Viimeisin tartunta todettiin 3.5.2021, jolloin kyseessä oli ulkopaikkakuntalaisella todettu tartunta kuntayhtymän alueella.

Kiihtymisvaiheen maskisuositusta sisätiloissa jatketaan vielä tässä vaiheessa, mutta epidemian edelleen rauhoittuessa on mahdollista siirtyä perustason suositukseen lähiviikkojen aikana. Kokoontumisrajoituksia kevennettiin 3.5.2021 alkaen.

Nyt kun valtaosa iäkkäistä ja riskiryhmäläisistä on saatu rokotettua, THL:n linjauksen mukaisesti kuntayhtymässä on siirrytty rokottamaan myös muuta väestöä, vanhimmasta ikäryhmästä alkaen.  Ajanvaraus yli 60-vuotiaille avautuu maanantaina 10.5.

THL:n linjauksen mukaisesti kuntayhtymän alueella käytössä ovat Biontech-Pfizer Comirnaty ja Moderna koronarokotevalmisteet 16-64-vuotiaille. Uuden THL:n linjauksen mukaisesti yli 65-vuotiaat voivat valita, haluavatko he ottaa Astra Zeneca Vaxzevria koronarokotevalmisteen vai mRNA-rokotteen (Biontech-Pfizer Comirnaty ja Moderna).

Rokotusajan voi varata sähköisesti tai paikkakunnittain puhelinpalvelun kautta. Puhelinpalveluun riittää yksi soitto. Puhelinpalveluun takaisinsoittopyynnön jättäneille henkilöillesoitetaan aina takaisin, kun saadaan  lisää uusia rokotusaikoja. Rokotukset etenevät siis rokotteiden saatavuuden mukaan.

Rokotteen saanut 36,6 prosenttia alueen asukkaista

Kuntayhtymän alueella koronarokotteen 1. annoksen on saanut noin  11 500 henkilöä, joka on noin 36,6 prosenttia alueen asukkaista. Yli 70-vuotiaista 1. rokoteannoksen on saanut jo noin 92,5 prosenttia.

Alueen asukkaista 1 200 henkilöä on saanut koronarokotteen 2. annoksen, joka on noin 3,7 prosenttia rokotetuista henkilöistä.

Tällä hetkellä koko Suomen rokotusten kattavuus 1.annoksen osalta on n. 30,4 prosenttia ja 2. annoksen osalta 3prosenttia.