Laulamassa Selina Keränen, Heli Saastamoinen, Elina Erholtz, Katariina Utriainen ja cajonilla rytmitellen Jukka Utriainen, sekä kitarassa Esko Huttunen. Kuva: Auli Vaalama
Uutiset Jaana Selander

Puhti-innostusta kesällä

Elina Erholtz

Puhti – puhtia tielle työelämään -hanke on pyrkinyt kehittelemään Kiuruvedelle kesän ajaksi uusia mahdollisuuksia innostua, etsiä suuntaa ja löytää puhtia kohti työelämää.

Puhti-hanketta rahoittaa Opetushallitus ja Kiuruveden kansalaisopisto on toteuttajana.

Puhti-hankkeessa ovat syys- ja kesäkuun välillä toteutuneet kaikki kurssikokonaisuudet. Kursseja järjestetään lisää aina, kun riittävä määrä osallistujia saadaan mukaan.

Tervetulleita ilmaisille kursseille ovat kaikki työikäiset. Jokainen kokonaisuus ja sen tahti muodostetaan ryhmän toiveiden ja tarpeiden mukaisesti.

Palaute positiivista

Ensimmäiset kolmen viikon työharjoittelut ovat jo ohi ja palaute on ollut positiivista. Kaiken aikaa viritellään lisää työharjoittelupaikkoja. Osallistujat itse valitsevat, minne työpaikkaan haluavat päästä näyttämään omat taitonsa.

Mahdollisuus on myös työnantajilla kertoa toiveensa, millaisia harjoittelijoita tarvittaisiin.

Suunnitelmia on muutettu matkan varrella sitä mukaa, kun se on katsottu tarpeelliseksi. Kesäaikaa arvioitiinkin etukäteen hiljaisemmaksi, joten keksittävä olisi jotain mukavia tapahtumia tai tapoja kertoa hankkeen toiminnasta.

Parasta tietenkin, jos mukana menossa olisi eri alan asiantuntijoita. Ja helposti näihin molempiin saatiin yhteistyökumppanit innostumaan kesä- ja heinäkuun ajaksi.

Puhti-iltamat järjestettiin keskiviikkoiltana yhdessä Kiuruveden kulttuuritoimen, kansalaisopiston ja Varapäreen kanssa. Iltamat vietettiin kauniissa kesäillassa ulkona ja kirjasto- ja kulttuuritalon sisällä. Tarjolla oli neljä rastipistettä.

Monitoimitilassa kansalaisopiston digiopettaja Ilkka Nykänen vinkkasi ansioluettelosta, sekä kuvan liittämisestä siihen ja Puhti-rastilla mietittiin mm. omia vahvuuksia positiivisuuspeilin kautta kulttuuritalon ylälämpiössä.

Ulkona kulttuuritoimen Auli Vaalama oli valmiina napsimaan kuvia ansioluetteloon ja Varapäreen Johanna Kainulainen ja Titta Stedt jakoivat metsänhoitoyhdistys Savotalta lahjoituksena saatuja toivomusmäntyjä Osaamisen käsi -harjoituksen kera.

Virtalähteen Niina Lähderinne vinkkasi perusliikkumiseen vinkit jokaiselle ja sen jälkeen teatteriryhmä Hulluviima kantoi oman kortensa kekoon laulamalla ”Pelasta maailma”.

Puhti-innostamo aloitti

Puhti-innostamo aloitti kesäkuun alusta, jonka tarkoituksena on tarjota mahdollisuus tulla kysymään, pohtimaan, innostumaan tai rupattelemaan kahvin äärellä omista kuulumisista ja suunnitelmista työelämässä.

Tähän mennessä mukana yhteistyössä ovat olleet Kiuruveden Urheilijoiden Kari Saastamoinen ja Mikko Kouvalainen, TE-toimiston asiantuntija Anni Lantta, sekä etsivä nuorisotyöntekijät Mira Salin ja Mervi Nousiainen.

Puhti-innostamo toimii Kiuruveden Urheilijoiden tiloissa torin laidalla.

Torstaisin on ollut torilla vilkasta ja paikalle on saatu käymään muutama asiakaskin.

Tällä viikolla mukaan on tulossa Viskaalintuvalta Maarit ja ensi viikolla vuorossa on sitten Yhteistyöllä työtä – YTYÄ! – hankkeen Minna Jääskeläinen.
Heinäkuussa mukaan on tulossa myös KELA:n Kaija Rökman. Kaksi viimeistä kertaa Puhti-Elina kertoo työnhausta ja syksyn suunnitelmista.

Paikan päälle voi tulla siis rennoin mielin jutustelemaan ja kahvittelemaan.

Toisinaan voi olla helpompaa vaihtaa ajatuksia omista suunnitelmista jonkun kanssa, tai vaikka yhdessä päivittää ansioluettelo ja työnhaku uuteen ilmeeseen.

Loppukesällä innostutaan sitten muun muassa marjastuksesta ja siihen tarvittava välinekin on laitettu jo tilaukseen. Palataan siihen sitten myöhemmin.

Kirjoittaja on  projektiytöntekijä  Puhti – puhtia tielle työelämään -hankkeessa