Kiuruvedellä saa ensimmäisen koronarokotuksen ilman ajanvarausta keskiviikkona. Kuva: Aku Laatikainen
Korona, Uutiset (muokattu 27.7.2021) Anu Laitinen

Koronarokotuksia ilman ajanvarausta Kiuruvedellä – Pohjois-Savo siirtyi kiihtymisvaiheeseen

Ylä-Savon Sote -kuntayhtymä antaa koronarokotuksia kaikille alueen yli 16-vuotiaille asukkaille sekä 12–15 -vuotiaille riskiryhmäläisille ilman ajanvarausta keskiviikkona 28.7. kello 12–20 Kiuruvedellä. Tällöin annetaan vain ensimmäisiä koronarokotuksia, eli tehosterokotteita ei tuolloin ole mahdollista saada ilman ajanvarausta.

Rokotuspaikkana toimivat Kiuruveden terveyskeskuksen neuvolatilat. Ensimmäisen koronarokotuksen yhteydessä annetaan aika 12 viikon päähän tehosterokotukselle.

Ylä-Savon Sotelta pyydetään rokotukseen saapuvia käyttämään kasvomaskia ja ottamaan Kela- tai henkilökortin mukaansa.

Pohjois-Savo siirtyy kiihtymisvaiheeseen

Koronavirustartunnat ovat jatkaneet lisääntymistään sekä valtakunnallisesti että Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueella.  Koronavirustaudin ilmaantuvuus viimeisen kahden viikon aikana on noussut tasolle 44,3 per 100 000 asukasta (tilanne 22.7.2021). Niinpä koronakoordinaatioryhmä toteaa, että Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alue siirtyy epidemian kiihtymisvaiheeseen 26.7.2021 alkaen. Valtaosa tartunnoista on todettu Kuopiossa.

Sairaalahoitoon on joutunut useita henkilöitä COVID-19 -infektion vuoksi. Tehohoitoa vaativia tapauksia on todettu myös nuorilla aikuisilla. Tartuntaketjut on alueella pääosin edelleen tunnistettu, mutta lisääntyvästi ilmaantuu myös tapauksia, joissa tartunnanlähde ei ole tiedossa.

Alueellinen koordinaatioryhmä on erityisen huolissaan nuorten ja nuorten aikuisten lisääntyvistä tartunnoista ja sairaalahoidon tarpeesta. Ryhmä vetoaa ja kannustaa voimakkaasti siihen, että kaikki ottaisivat rokotteen, kun siihen on mahdollisuus.

Voimassa olevat alueelliset suositukset 26.7.2021 alkaen

Pohjois-Savon alueella on voimassa kiihtymistason maskisuositus, jonka mukaisesti maskin käyttöä suositellaan kaikille yli 12-vuotiaille kaikissa oman perheen ulkopuolisissa lähikontakteissa.

Koronakoordinaatioryhmä suosittaa lisäksi kiinnittämään erityistä huomiota hyvään käsihygieniaan ja käyttämään kasvomaskia kaikissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.

Voimassa on myös etätyösuositus sosiaali- ja terveysministeriön kansallisen tason ohjeen mukaan.

Ravintolarajoituksista päättää valtioneuvosto erillisellä asetuksella. Yleisö- ja yksityistilaisuuksissa on huomioitava opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen päivitetty ohjeistus yleisötilaisuuksien järjestämisestä.

Alueellinen koordinaatioryhmä kokoontuu seuraavan kerran 2.8.2021 arvioimaan tilanteen kehittymistä.