Suurimmalla osalla tartunnan saaneista on suositellut koronarokotukset. KUVA:JAANA SELANDER
Uutiset Jaana Selander

Kiuruvedellä 12 uutta koronavirustartuntaa, altistumisia kouluilla, päivähoidossa ja kansalaisopistossa

Toimitus

Ylä-Savon Sote -kuntayhtymän alueella on vahvistettu 15 uutta tartuntaa ja satoja koronavirustartunnalle altistuneita. Koronavirustartunnoista 12 on todettu Kiuruvedellä ja kolme Iisalmessa. Kuntayhtymän tiedotteen mukaan on hyvin todennäköistä, että uusia tartuntoja ilmenee lähipäivinä lisää.

Tartuntojen alkuperä on suurimmassa osassa tapauksia saatu selvitettyä, mutta mukana on myös tartuntoja, joiden alkuperää ei toistaiseksi tunneta. Tartunnanjäljitystiimi jatkaa tartuntojen alkuperän ja mahdollisten altistumispaikkojen kartoittamista, mutta tartuntoja on viime päivien aikana tullut esiin niin paljon, että kaikkiin koronavirustartunnalle altistuneisiin henkilöihin ei  tällä hetkellä pysty ottamaan henkilökohtaisesti yhteyttä.

Kuntayhtymä suosittelee  lisäämään maskin käyttöä ja muistamaan hyvän käsihygienian. Maskin käyttö esimerkiksi kaupassa käydessä on erittäin suositeltavaa.

Kiuruvedellä on voinut altistua koronavirustartunnalle seuraavissa paikoissa: Nivan koulu 2B ja 1A-luokat: 2B-luokan oppilaat ovat voineet altistua tartunnalle 8.-10.11. ja 1A-luokan oppilaat 11.11. Kuorevirran esiopetus ja iltapäivähoito: oppilaat ovat voineet altistua tartunnalle todennäköisesti 5-12.11.

Alistumisia on voinut tapahtua myös Kiuruveden yläkoulun 9D-luokalla: Oppilaat ovat voineet altistua tartunnalle 9-11.11.

Ylä-Savon ammattiopistossa Pemolla  MT 20 ryhmän oppilaat ovat voineet niin ikään altistua tartunnalle  8-11.11.

Myös uimahallilla ja jumpassa altistuksia

Kansalaisopiston puutyöryhmässä Kiuruvedellä 11.11. on voinut altistua koronavirustartunnalle, samoin kuin 8.11. Tenavamuskarissa (3-4-vuotiaat) ja  11.11. vanhempi-lapsi -käsityöryhmässä.

Muita altistumispaikkoja Kiuruvedellä: Kiuruveden uimahallin kuntosali  maantaina 8.11 klo 14.45-15.30, Voimaa vanhuuteen -jumppa perjantaina 12.11. klo 13  ja 4H-kokkikerho keskiviikkona 10.11.

Koronavirusrokotus suojaa vakavilta tautimuodoilta 

Suurimmalla osalla tartunnan saaneista on suositellut koronarokotukset.

– Jos sairastaa koronan rokotettuna, on huomattavasti paremmassa asemassa kuin henkilö, joka sairastaa taudin ilman rokotusta. Vaikka rokotteen ottaminen ei takaa sitä, että tartuntaa ei voi saada, on se kuitenkin paras mahdollinen suoja vakavaa koronavirustautia vastaan. Jos olisimme tässä samassa koronaepidemian tilanteessa ja alueemme väestö ei olisi saanut koronarokotuksia, olisivat sairaalamme ja teho-osastomme täynnä koronapotilaita ja tilanne erittäin vakava. Nyt selvästi suurimmalla osalla tartunnan saaneista on suositeltu rokotesuoja, ja rokotusten ansiosta he luultavasti sairastavat taudin sen lievässä muodossa. Koronarokotteen ottaminen ei siis ole missään nimessä ollut turhaa, vaikka nyt koronatartunnan olisikin saanut, sanoo Jarno Rieppo, Ylä-Savon Sote -kuntayhtymän ylilääkäri.