Kiuruvedellä on todennettu 287 koronavirustartuntaa sitten vuoden 2020. Kuva: Jaana Selander
Uutiset Jaana Selander

Lasten koronarokotuksiin ajanvarauksella

Ylä-Savon Sote -kuntayhtymän alueella annetaan 5–11 -vuotiaille lapsille koronarokotuksia ajanvarauksella alueen neuvoloissa. Ajan voi varata sähköisesti eTerveyspalvelun kautta tai soittamalla omalta terveydenhoitajalta. Kaikkien kuntien lapsiperheet voivat varata ajan lapsen rokotukselle myös lauantaina 15.1.2022, rokotuspaikkana on Iisalmen neuvola.

Kuntayhtymän alueella rokotukset edistyvät kaikkien rokoteannosten osalta. Erityisesti 3. annosten rokotuskattavuus on alueella muuta Suomea korkeampi. Kuntayhtymän alueella on rokotettu 3. annoksilla 42,5 prosenttia yli 12-vuotiaista, kun koko Suomessa vastaava luku on 24,8 prosenttia.

Sotekunnissa järjestetään  useita avoimia rokotuspäiviä sote-kunnissa tammikuun aikana. Rokotuspäivissä annetaan kaikkia rokoteannoksia, joten paikalle voi tulla edelleen  myös 1. ja 2. rokoteannoksia tarvitsevat asukkaat.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee neljänsiä koronarokoteannoksia niille 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt. Tehosteannoksen voi antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut 3–4 kuukautta. ­­­­

Koronavirusrokote antaa erinomaisen suojan vakavaa koronavirustautia vastaan. Koronarokotus ei poista tartunnan saamisen ja tartuttamisen riskiä, mutta se lyhentää viruksen erittymistä ja siten vähentää viruksen leviämistä ihmisestä toiseen

 Viikolla 52 sata koronatartuntaa

Ylä-Savon Sote -kuntayhtymän alueella on vuodenvaihteessa, viikolla 52, todettu 100 koronapositiivista: Iisalmessa 45, Kiuruvedellä 5, Sonkajärvellä 7 ja Vieremällä 18 sekä ulkopaikkakuntalaisilla 25.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) päivitetyn ohjeistuksen mukaisesti rokotetun, jolla on koronaan viittaavia oireita, on erityisen tärkeä hakeutua koronavirustestiin, jos hän on raskaana tai toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään viisi kuukautta eikä hän ole saanut kolmatta rokoteannosta.

Jos oireet ovat lieviä, eikä henkilö kuulu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään, hän voi tehdä myös antigeenikotitestin. Kotitestin positiivinen tulos tulee varmentaa terveydenhuollossa tehdyllä testillä, jos on tarve saada virallinen eristyspäätös. Positiivisen kotitestin jälkeen on tärkeää välttää vapaaehtoisesti kontakteja.

Maskisuositus kouluissa 4. luokkalaisista ylöspäin 

Maskin käyttöä suositellaan aina, kun turvaetäisyyksiä ei voida ylläpitää. Maskin käyttöä suositellaan myös koulujen työntekijöille sekä 4. luokasta ylöspäin oppilaille ja opiskelijoille koulujen sisätiloissa.