Pelastusrenkaan on syytä olla siellä, missä uidaan. Kuva: ADOBE
Uinti, Urheilu (muokattu 30.5.2022) Jaana Selander

LähiTapiola Itä lahjoittaa 10 pelastusrengasta – Ehdota, minne tarvitaan!

LähiTapiola Itä

LähiTapiola Itä lahjoittaa toiminta-alueelleen 10 pelastusrengasta. Renkaiden paikat valikoituivat paikallisilta saatujen ehdotusten pohjalta. Tavoitteena on tehdä ajanvietosta rannoilla ja vesillä entistä turvallisempaa.

Suomessa hukkuu edelleen vuosittain keskimäärin noin 150 ihmistä, mikä on asukaslukuun suhteutettuna huomattavasti enemmän kuin muissa Pohjoismaissa.

– Noin kolmasosa hukkumisista tapahtuu ihmisten pudottua syystä tai toisesta veteen. Joskus jalka lipeää kalliolla tai muualla luonnonvesien ääressä, mutta usein tippumisia tapahtuu myös laitureilla, satamissa tai jokien penkoilta. Näissä rakennetuissa paikoissa ylösnouseminen voi olla vaikeaa, ellei paikalla ole varta vasten asennettuja tikkaita tai muita rakenteita, joista ottaa tukea. Tällöin on tärkeää, että tilanteen nähneillä on jotain kättä pidempää, kuten pelastusrengas, jonka voi heittää pudonneelle kelluttavaksi apuvälineeksi, sanoo SUH:n toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen.

– Ilmojen lämpeneminen houkuttelee vesistöjen äärelle. Lahjoittamalla pelastusrenkaita haluamme osaltamme tehdä itäsuomalaisten kesänvietosta turvallisempaa, sanoo viestintä- ja sidosryhmäpäällikkö Hanna Plosila LähiTapiola Idästä.

Pelastusrengasta ei hätätilanteessa voi lähteä hakemaan kaukaa, vaan sen tulisi olla heti käsillä. Siksi LähiTapiola Itä lahjoittaa 10 pelastusrengasta omalle toimialueelleen. Kuka tahansa voi ehdottaa sopivaa sijaintipaikkaa Internet-osoitteessa lahitapiola.fi/minnerengas. Ehdotus tulee jättää 5.6.2022 mennessä. LähiTapiola Itä harkitsee ehdotusten perusteella, minne lahjoitukset kohdistetaan. Pelastusrenkaat pyritään toimittamaan paikoilleen mahdollisimman pian alkukesän aikana. Rengaslahjoitukset ovat osa LähiTapiolan ja Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton yhteistyötä vesiturvallisuuden lisäämiseksi.

Neuvoja pelastusrenkaan käyttöön

Pelastusrengas löytyy näkyvältä paikalta monelta uimarannalta ja satamasta. Sitä voi tarvittaessa käyttää apuvälineenä kuka tahansa, jos huomaa toisen joutuneen veden varaan.

Pelastusrenkaan voi heittää pelastettavalle tai käyttää sitä apuvälineenä uidessa pelastettaessa.

Pelastajan kannattaa aina käyttää jotain apuvälinettä, jotta ei aseta itseään vaaraan ja voi auttaa toista. Tarvittaessa kättä pidempänä toimii vaikka keppi tai ämpäri.

Hätätilanteessa hyvä muistisääntö on ns. HRAP-sääntö: 1) Hälytä apua 2) Rauhoitu ja rauhoittele pelastettavaa 3) Etsi Apuväline, esim. pelastusrengas, kelluttava ämpäri tai kanisteri 4) Pelasta apuvälinettä käyttäen.

Lähde: Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto