Kesän puistojumpat ovat päättyneet, mutta tuloillaan oleva syksy merkitsee sitä, että Kiuruveden kaupungilla alkaa olla taas paljon erilaista ohjattua liikunnallista toimintaa. Esimerkiksi torstaina 5.9. kello 9–11 järjestetään yli 65-vuotiaille tarkoitettu Kunnon Mummola -tapahtuma liikuntahallissa.
– Kyseessä on hyvinvointituokio, jossa tehdään helppoja toimintakykytestejä sekä kokeillaan erilaisia tasapainoa, kognitiivisia taitoja ja silmä-käsikoordinaatiota aktivoivia tehtäviä omatoimisesti ohjaajan ohjeiden ja osallistujan oman kunnon mukaisesti, kertoo Kiuruveden kaupungin liikuntasihteeri Lassi Myllylä.
Yli 65-vuotiaille ovat myös alkamassa edellisvuosilta tutut Voimaa ja tasapainoa -tehojaksot uimahallin tiloissa.
– Ilmoittautumisia on tullut hyvin ja ryhmät alkavatkin olla jo melko täynnä, Myllylä sanoo ja lisää, että senioreille on myös vaativampi kuntosaliryhmä.
Paljon uimaopetusta
Allasosaston puolella ovat äskettäin alkaneet aamu-uinnit ja aamuvesijumpat. Liikunnanohjaaja Anni Remeksen mukaan varhaiset tiistai- ja perjantaiaamut ovat olleet kohtalaisen suosittuja. Mikäli ei ole aamuvirkku, on maanantaisin ja torstaisin tarjolla päivävesijumppia.
Eritasoisia uimakoulujakin on tulossa syksyn mittaan aina vauvoista perheisiin ja aikuisiin saakka ja etenkin nuoremmissa ikäluokissa kysyntää tuntuu olevan. Esimerkiksi HARKKA-hankkeeseen kuuluvat Uikkis-uimakerhot ovat tällä hetkellä täynnä, joskin varasijoille voi ilmoittautua jonottamaan.
– Sen sijaan aikuisten uimakouluissa on vielä hyvin tilaa. Kannattaa lähteä rohkeasti mukaan, sillä uimakouluissa etenemme osallistujien omien toiveiden ja taitotasojen mukaan, Remes ja toinen liikunnanohjaaja Anne Vuorikoski sanovat.
Kiuruvesi on tullut viime vuosina tunnetuksi siitä, että kaupunki panostaa paljon uimaopetukseen. Tämä on käynyt ilmi muun muassa keväisin julkaistavasta valtakunnallisesta uimataitotutkimuksesta.
Esimerkiksi tämän vuoden tietojen mukaan 55 prosenttia Suomen kuudesluokkalaisista oli Pohjoismaiseen uimataidon määritelmään perustuen uimataitoisia. Kiuruvedellä vastaava prosenttilukema on melkein 87, mikä on huomattavasti valtakunnallisen keskiarvon yläpuolella. Myös viidesluokkalaisista yli puolet on suorittanut tänä vuonna uimataitotestin onnistuneesti. Henkilö on uimataitoinen, jos hän syvään veteen jouduttuaan osaa uida 200 metriä, josta 50 metriä selällään.
Lassi Myllylä ja kaupungin liikunnanohjaajat sanovat, että kiuruvetisten koululaisten hyvä uimataito johtuu siitä, että paikkakunnalla järjestetään keskimääräistä enemmän uimaopetusta moniin muihin paikkakuntiin verrattuna.
– Lisäksi opetusta antavat aina kaksi koulutettua uimaopettajaa, jolloin voimme taata laadukkaan uinninopetuksen. Uintiopetusta saavat myös kaikki esikoululaiset sekä osa päiväkoti-ikäisistäkin. Veteen totuttelu alkaa Kiuruvedellä siis jo hyvin varhaisessa vaiheessa.
Uimaopetusta on ympäri vuoden vauva- ja perheuintien, koululaisten Uikkis-uimakerhojen sekä kesän uimakoulujen ansiosta. Myllylän mukaan uimataito on tärkeä henkivakuutus, johon kannattaa satsata.
– Positiivista palautettakin uimakouluista tulee säännöllisesti kuntalaisilta, mikä tietysti ilahduttaa.
Erityisryhmiä
Tuttuun tapaan erityisryhmien liikuntaryhmiäkin järjestetään Päiväkeskus Poijulla ja Toimi-säätiöllä. Samoin uimahallin Missunsalissa on Liiku mieli hyväksi -pingistä ja keskitason aamujumppaa, seurakuntatalolla helppoa tuolijumppaa ja Yläkoulun peilisalissa vaativaa kuntojumppaa. Lapsille ja nuorille on Lipperi- ja Nalle-liikuntakerhoja, joista tarkempia tietoja saa muiden ryhmien tapaan Kiuruveden kaupungin nettisivuilta.
Erityisliikunnanohjaaja Sonja Kärkkäinen kertoo myös, että Kiuruvedellä ollaan käynnistämässä liikuntaneuvontaa lähitulevaisuudessa.