Uutiset (muokattu 20.1.2021) Anu Laitinen

Suorakorvaus alkoi taksikyydeissä

TAKSIKYYDIN kelakorvaus on mahdollista saada hyvitettynä valmiiksi kyydin hinnassa. Kiuruvedellä suorakorvaus otettiin käyttöön kuluvan viikon maanantaista alkaen.

Kela korvaa sairauden vuoksi tarpeellisten terveydenhuollon käyntien ja Kelan kuntoutuksessa käyntien matkakustannuksia. Myös puutteellisten liikenneolosuhteiden takia voi oikeus taksin käyttöön terveydenhoitoyksiköihin olla perusteltua. Useimmilla taksiyrittäjillä on ollut käytössään Kelan kanssa valtakirjasopimus, jonka nojalla taksi on perinyt matkustajalta vain omavastuuosuuden ja hakenut sitten tämän puolesta korvauksen Kelalta.
– Lähes kaikki Kiuruveden taksiyrittäjien autot on varustettu ottamaan vastaan uuden Itä-Suomen taksikeskuksen välittämiä matkoja, kertoo taksiyrittäjä Janne Kattainen.

Kattainen toimii yhdyshenkilönä Kiuruveden taksiyrittäjien ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiiriin perustetun Itä-Suomen taksikeskuksen kesken. Kiuruveden taksiyrittäjät ovat ottaneet uuden korvausmenetelmän positiivisesti vastaan. Taksit on varustettu asiaan kuuluvilla laitteilla ja kuljettajia on ohjeistettu ja koulutettu.
– Asiakkaille ainoa muutos on se, että kyyti pitää tilata keskuksen kautta, jos haluaa saada korvauksen suoraan. Enää ei voi soittaa kuljettajalle suoraan.

Keskus lähettää sen auton, joka on vapaana ja lähinnä kyydin tarvitsijaa. Oikeus korvaukseen todennetaan puhelun aikana ja kyytiin mennessä asiakkaan tulee esittää kelakortti, jotta kuljettaja voi todeta asiakkaan kuuluvan sairasvakuutuksen piiriin. Kelan korvaamien kyytien korvausperusteet säilyvät ennallaan, ainoastaan kyydintilausnumero muuttui. Asiakkaan on säilytettävä terveydenhuollosta saamansa todistus (sv 67) tai muu selvitys oikeudesta taksin käyttöön matkakorvausta varten.

Asiakas ei menetä oikeutta kelakorvaukseen jos kyytiä ei tilata keskukselta.
– Tällöin kyydistä maksetaan normaali taksa ja kuittia vastaan asiakas voi itse hakea korvauksen Kelalta.
Uusi järjestelmä mahdollistaa käyttökyydin, jossa kuljettaja jää odottamaan.
Palvelu laajenee asteittain koko maan kattavaksi vuoden 2013 loppuun mennessä.