Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Väki kävi, lainat vähenivät

KIRJASTOKÄYNTIEN määrä nousi Kiuruveden kirjastossa 23 prosentilla vuonna 2010 vuoteen 2009 verrattuna. Kirjastonjohtaja Marja Siposen mukaan käynnit lisääntyivät uuden talon takia. Lisäksi viime vuonna Kiuruvedellä järjestettiin suuria tapahtumia kuten herättäjäjuhlat ja iskelmäviikko.
Myös verkkokäyntien määrä väheni edellisestä vuodesta 24,6 prosentilla, mutta oli siitä huolimatta vielä vilkasta.
– Asiakkaat ovat ottaneet omakseen mahdollisuuden asioida kirjastossa netin kautta. Kotikoneella voi uusia lainoja, tehdä varauksia, selata kirjavinkkejä tai katsoa kulttuuritalon tulevia tapahtumia ja näyttelyitä.
Vaikka kirjastossa liikkui porukkaa, lainaajien määrä väheni viime vuonna 11,2 prosentilla edelliseen vuoteen verrattuna.
– Kertoneeko tämä siitä, että osa asiakkaista käy kirjastossa lukemassa lehtiä tai muuten vain tai kenties myös siitä, että kirjaston tulisi tiedottaa paremmin palveluistaan ja/tai tarjota laadukkaampaa, monipuolisempaa ja ajanmukaisempaa palvelua, miettii Siponen.
Yksi syy lainaajien määrän tippumiseen voi Siposen mukaan olla myös siinä, ettei aineistomäärärahaa viime vuonna nostettu ja kirjoja voitiin hankkia vähemmän jo hintojen nousunkin vuoksi.
– Tässä tilanteessa Suomen Kulttuurirahaston Kirjatalkoot -raha on ollut hyvä apu.