Uutiset (muokattu 20.1.2021) Anu Laitinen

”Puufilosofin” klinikalla

PROFESSORI Matti Kärkkäinen jakoi neuvoja metsänomistajille Kiuruveden Metsämessuilla perjantaina. Kärkkäinen kertoi viettävänsä puolet vuoden työajasta metsässä ja toisen puolen kirjoittavan puusta.
Puun syvästä olemuksesta Kärkkäinen kertoi sydänpuun sekä puun lujuuden olevan aivan samanlaista kuin se on ollut satoja jopa tuhansia vuosia sitten.
Kärkkäisen mukaan suurimmat tulot metsänomistajille tulevat pääsääntöisesti tukkipuun myynnistä. Noin 65 % kiuruvetisten puutuloista tuli tukkipuusta. Vastaava luku Etelä-Suomessa on 80 %.
– Metsänomistajat odottavat liian monta vuotta ensi perkaukseen. Puun järeyskehitys on näin huonohkoa alusta lähtien, Kärkkäinen moittii.
Metsänhoidossa Kärkkäinen näkee ongelmana jatkuvasti kasvavat rästit taimikon hoidossa. Sama toistuu hänen mukaansa nuorten metsien hoidossa.
– Jos taloudellinen tilanne on todella niin huono, ettei voi perata, olisi syytä katsoa peiliin. Onko silloin varaa ylipäätään omistaa metsää?
– Metsänhoitotöitä siirretään, odotellaan parempia aikoja, jota ei tule, Kärkkäinen kritisoi metsänomistajien asennetta.