Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Yhdessä tehdään ihmeitä

NOSTEMESTARI Heikki Peltola väittää, että yhdessä tekeminen ja usko omaan työhön ovat ne voimat, jotka vievät niin yksilöä kuin yritystä eteenpäin. Peltola kävi puhumassa me-hengestä yritysverkosto KiuruParkin järjestämässä tilaisuudessa Kiurusalissa maanantaina. Peltola on kiertänyt puhumassa ympäri Suomea Nostetuotanto-nimisen yrityksensä leivissä viimeiset 14 vuotta. Sitä ennen hän työskenteli muun muassa Keskossa ja toimi päätoimittajanakin. Peltola on kirjoittanut viisi kirjaa, kuudes ilmestyy syksyllä. Nostemestari on lähtöisin Kiuruvedeltä, Kalevi Peltolan jälkikasvua.

PELTOLA sanoo, että ihminen on luonnostaan sosiaalinen eläin, joka hakeutuu toisten ihmisten kanssa tekemisiin.
– Ihminen on hyvä työssään, silloin kun saa toteuttaa itseään ja saa tehdä sitä, mistä tykkää. Ja erityisen kivaa on toimia porukassa, jossa vallitsee hyvä henki. Mutta miksi sitten emme tule toimeen jokaisessa ryhmässä? miettii Peltola.
Peltolan mukaan kyse on pitkälle ihmisten egoista. Yhteistyötä ja yhteisöllisyyttä ei edistä ylimielisyys ja kaiken tietävä asenne. Toisaalta sekään ei vie yhteistyötä eteenpäin, jos jäävää itsensä kaikesta, ei ota vastuuta, jurnaa vain takanapäin.
– Ryhmän henki on jokaisen vastuulla ja henki vaikuttaa ryhmän tuloksiin. Toisten vahtimisen sijaan voisi keskittyä siihen, mitä itse voi tehdä hengen hyväksi.
Peltola puhuu myös latauksen merkityksestä. Jos työssä ei ole tunne mukana, työ on pelkkää mekaniikkaa ja tärkein päämäärä on päästä eläkkeelle.
– Tässä tapauksessa koko elämä kärsii ja yritys kärsii. Työ on pelkkä riesa, kun se arki voisi olla myös upeaa. Joka aamu voisi miettiä, minkä palveluksen voin tehdä tänään toiselle ihmiselle, sillä toisten palvelemistahan työ on.