Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Perussuomalaisten vaalimenestys yllätti myös kiuruvetiset

PERUSSUOMALAISTEN valtakunnallinen vaalivoitto ja Pentti Oinosen äänikuninkuus (8919) Pohjois-Savossa yllätti äänestäjät myös Kiuruvedellä.
– Kyllä puolueen nousu meni yli omien odotusten, tuumaili Pentti Partanen Luupuvedeltä.
Keskustan vaalitappio sen sijaan oli odotettu.
– Ne ovat nämä vaaliraharasotkut, jotka ovat kääntyneet keskustan piikkiin. Matin sotkut ja ihmisten tyytymättömyys politiikkaan. Keskusta on ollut pitkään hallitusvastuussa, listaa Partanen.
Partasen mielestä perussuomalaisten pitää nyt ottaa lusikka kauniiseen käteen ja nöyrtyä periaatteissaan, jos mielivät päästä hallitukseen.
Kiuruveden ehdokkaista läpi ei mennyt kukaan. Keskustan Minna Lilja oli äänikuningatar 2194 äänellä, vasemmistoliiton Rauno Pikkarainen sai 846 ääntä ja kokoomuksen Janne Peltola 569 ääntä.

KESKUSTA keräsi Kiuruvedellä suurimman äänipotin (1956 ääntä), mutta hävisi edellisistä eduskuntavaaleistavaaleista 466 ääntä.
Perussuomalaiset tuli kakkoseksi 987 äänellä. Puolue nosti kannatustaan 833 äänellä vuoden 2007 vaaleihin verrattuna.
Perussuomalaisten valtuutettu Mauri Knuutinen teki kovasti töitä puolueensa eteen jakamalla vaalimainoksia ja esitteitä ympäri aluetta, mikä tuotti hedelmää.
Kolmanneksi eniten kiuruvetisiltä sai kannatusta vasemmistoliitto 722 äänellä. Siinä on laskua edellisiin vaaleihin 403 ääntä.
Kiuruvedellä äänestysprosentti oli 62,5. Koko maassa äänestysprosentti oli 70,4.