Uutiset (muokattu 20.1.2021)

Onnellisuuden avaimet jokaisella

ONNELLISEN ja hyvän elämän avaimet ovat meillä jokaisella itsellään. Monen elämässä tulee tilanteita, joissa esimerkiksi ahdistus valtaa mielen, eikä missään tunnu näkyvän auringon paistetta.
Yksilö- ja ryhmäohjaus pyrkii auttamaan ihmistä tunnistamaan näitä tunteita ja antamaan työkaluja lukkojen purkamiseksi tai päätöksenteon tueksi. Kyseessä ei kuitenkaan ole terapia.
– Olin nuorempana työssä vanhustenhoidon puolella ja sieltä jäi itämään ajatus arjen hyvinvoinnista. Moni vanhus kertoi, kuinka elämä oli vain mennyt ohi tai kuinka jokin asia oli jäänyt harmittamaan, kun sitä ei ollut tullut vain tehtyä. Tästä jossittelusta sain ajatuksen nykyiseen työhöni, voimavara- ja ratkaisukeskeinen työnohjaaja Niina Nevala kertoo.
Nevalan yritys NN-Project Ky tuottaa NN-Palveluna yksilö- ja työnohjauspalveluja sekä elämäntaidon ja itsetuntemuksen koulutuksia ja kursseja. Uutena palveluissa on ulkomaan kurssimatkat.
Nevalan mukaan työpajoissa ratkottavia asioita on laidasta laitaan. Joskus positiivisetkin asiat voivat luoda ahdistusta.
– Esimerkiksi suurten häiden järjestäminen voi syödä elämän voimavaroja. Moni miettii työpaikan vaihtoa. Työstä eläkkeelle siirtyminen hirvittää. Parisuhde ei toimi. Ihmistä on kohdannut työttömyys. Osalla ei välttämättä ole edes mitään konkreettista ongelmakohtaa tiedostettuna. On muuten vain hankala olla tai haluaa muutosta elämäänsä, mutta ei tiedä miten tai mihin.
Nevala ei kerro osallistujalle mikä on oikein tai mikä väärin. Hän pyrkii saamaan ihmiset tietoisiksi heidän omista tuntemuksistaan käyttämällä muun muassa avaavia kysymyksiä.
– Vastaukset löytyvät ihmisiltä itseltään.