Uutiset (muokattu 20.1.2021) Anu Laitinen Jaana selander

Teollisuudella hyvät näkymät

METALLIALA jatkaa vahvana talouden taantuman jälkimainingeissa. Kiurumet Oy:n ja Pielamet Oy:n toimitusjohtaja Timo Heinonen on positiivisella mielellä tulevaisuutta pohtiessaan.
– Meillä tilauskannan näkymät tulevalle talvelle ovat erittäin hyvät, vaikkakin yksi pääasiakkaista veti suurehkon tilauksen pois.
Heinosen mukaan suuren tilauksen poistuminen tilauskannasta ei ole aiheuttanut suurempaa taloudellista epävarmuutta yhtiöiden toiminnalle.
– Olemme saaneet paikattua tuota vajausta pienemmillä tilauksilla, sekä saimme aikaa parannella tuotantolinjaa Kiuruvedellä, hän selventää.
Pajaringin tilauskantaa vahvistaa muun muassa Finnairin lentokenttäkaluston teko.
– Finnairille teemme paraikaa rahtikoneiden lastausvaunuja yhteistyössä Pielametin kanssa, Heinonen kertoo.
Kulunut vuosi on ollut Heinosen mukaan kiireinen.
– Vuoden 2008 taantumasta on selvitty suhteellisen nopeasti. Olemme aloittaneet toimintamme vuonna 1986 ja yksi ainut lomautus on täytynyt tehdä tuona aikana. Se oli tuolloin 2008 taantuman aikana.
Heinosen mukaan metallialan näkymät ovat hyvät, mutta uhkakuviakin on.
– Jos maailman talous heikkenee, niin kyllähän se viiveellä näkyy meilläkin.

MYÖS FIBOX Oy:n Kiuruveden tehtaalla on hyvät näkymät. Tehtaalla on tällä hetkellä töissä noin 60 työntekijää, kokonaismäärä vaihtelee kausittain. Fibox valmistaa Kiuruvedellä sähkö- ja elektroniikkalaitteille muovisia koteloita ja ohjauskeskuksia. Tehtaan johtaja Petri Eskola kertoo, että Kiuruvedellä on siirrytty viime vuosina valmistamaan vaativampia komponentteja suomalaisille asiakkaille sekä prototyyppejä muille tehtaille. Yksinkertaiset kokoonpanot, joita aikaisemmin valmistettiin Kiuruvedellä, tehdään nykyisin Fiboxin Puolan tehtaalla.
MW Biopowerilla työntekijämäärä on pysynyt 80-90 Kiuruveden tehtaalla. Tehtaan johtaja Risto Juutinen näkee Kiuruveden tehtaan voimana keskittymisen olennaiseen, lämpökeskusten pääkomponenttien valmistamisen sekä suunnittelun. Myönteistä on myös osaava ja työhaluinen työntekijäjoukko. Juutisen mukaan Kiuruvedellä tehdään töitä niin pitkään kuin haluja töihin riittää – tosin maailman tilanne on aina arvoitus. Se voi muuttua muutamassa viikossa.