Uutiset (muokattu 20.1.2021)

100-vuotta hoosiannaa

Kiuruveden kirkkokuoro juhlii 100-vuotista taivaltaan 11.12.2011. Ensimmäinen pöytäkirjamerkintä kirkkokuoron toiminnasta on vuodelta 1945. Perimätiedon mukaan toiminta on kuitenkin alkanut jo 1910 -luvun alkupuolella. Kuoron alkuvaiheiden muistelmien pohjalta on kuoron syntyajankohdaksi päätelty vuotta 1911.
– Suullisen tiedon mukaan Kiuruvedellä on ollut tapana koota kuoro laulamaan Hoosiannaa aina ensimmäisenä adventtisunnuntaina, kertoo kirkkokuoron puheenjohtaja Irja Tikka.
– Kanttorina olleen Johannes Kristian Sirenin poika Arvo Soininvaara on muistellut 1910 -luvun alkupuolella pidettyjä lauluharjoituksia meijerin konttorin tiloissa.
– Myös muut varhaisimmat laulumuistot liittyvät juuri adventin Hoosianna-hymniin. Näihin esityksiin tuotiin harmoni säestyssoittimeksi, koska kirkossa ei vielä ollut urkuja, Tikka jatkaa.
Nykyisin kirkkokuorossa on parikymmentä aktiivista laulajaa. Vielä 1970- ja 1980 -luvuilla kuorossa oli yli 50 laulajaa.
– Ennen talvisotaa monella kylällä oli oma kuoro. Kun laulajat kokoontuivat yhteisharjoituksiin, laulajia oli liki 200, Tikka kertoo.
Kirkkokuoron juhlavuoteen on mahtunut useita haastavia projekteja, joista suurin oli Bachin Johannes -passio.
– Laulajia ja soittajia oli mukana yli maakuntarajojen. On suuri ilo, että saimme kokea sellaisen produktion.

100 -vuotisjuhla alkaa messulla 11.12.2011 Kiuruveden kirkossa. Kirkkokahvien jälkeen on Säveljuhla, jossa kuoroa johtaa kanttori Toni Timlin. Konsertin ohjelmisto on koottu kuoron historiaa kunnioittaen.
– Kaksi laulua on valittu Piae Cantiones -kokoelmasta, sillä kuoro on laulanut kokoelman lauluja muun muassa Eino Mustamon aikaan, Timlin kertoo.
– Tämä vuosi on tietyllä tapaa mukava, sillä kuoron pitkäaikainen johtaja Eino Mustamo täytti 100 vuotta. Samoin kuoro juhlii 100 -vuotista taivalta ja Heikki Klemetin Piae Cantiones -sovitukset täyttävät 100 vuotta, Timlin lisää.