Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Lisääntynyt susikanta kuumentaa tunteita

METSÄSTÄJIEN järjestämä susi-ilta keräsi liikuntahallille yli 500 ihmistä keskiviikkoiltana. Illan aiheena oli kipurajoille lisääntynyt susikanta, joka verottaa jo hirvien määrää. Susi on Kiuruveden alueella kesyyntynyt niin, että aika ajoin se tulee vierailulle jopa pihapiireihin. Pohjoispäässä pitäjää ei uskalleta nukuttaa vauvoja vaunuissa, eikä pian päästää lapsia kouluun ilman kyyditystä. Tätä taustaa vasten paikalla olleilta poliitikoilta ja viranhaltijoilta haluttiin saada vastaus, miksi pyyntiluvat ovat niin tiukassa? Onko suden henki tärkeämpi kuin ihmisen henki?
Illan juontanut Pentti Vartiainen kiteytti pulman osuvasti – onko susi unohtanut, että ihminen on rauhoitettu eläin? Hannu Halonen puolestaan kysyi, kenelle susi on tärkeä – EU:lle vai Helsingin vihreille?
Metsästäjä Mika Luttinen vaati Ylä-Savoon 8 sudenkaatolupaa. Se verottaisi hänen laskelmiensa mukaan 30 prosenttia susikannasta ja hoitaisi kantaa.
Suurimman ryöpytyksen keskustelussa sai riista- ja kalatalouden (RKTL) tutkimuskeskuksen tutkija Samuli Heikkinen. Metsästäjät ilmaisivat hänelle suoraan olevansa kyllästyneitä RKTL:n toimintaan näillä alueilla.
– Luottamus on mennyt, kiteytti pohjoispitäjän hirviyhdysmies Aaro Roivainen.
Metsästäjien ja tutkijoiden välillä on erimielisyyttä siitä, kuinka paljon Suomessa on susia. RKTL:n mukaan susia on 135-145, metsästäjien havaintojen mukaan 230.
Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tekemien havaintojen mukaan susimäärä on Suomessa laskenut, tosin Ylä-Savossa kanta on kohtuullisen vahva. Metsästäjien mielestä susimäärä on kasvanut viime vuosina hurjasti ja on aivan liian suuri.
Hallituksen jäsen Pekka Julkunen Metsästäjäliitosta muistutti, ettei Euroopan Unioni puutu kansalliseen suurpetopolitiikkaan ja lupapäätökset on mahdollista tehdä kansallisella tasolla.
– Hakekaa lupia, että häirikkösudet saadaan pois, kehotti Julkunen.
Suden kaatamiseen voidaan myöntää poikkeuslupa, jos susi aiheuttaa selvää uhkaa ihmiselle tai omaisuudelle. Luvan myöntää riistakeskuksen riistapäällikkö.
– Jokainen lupa on erityistapaus. Luvan myöntäminen edellyttää, että on olemassa kirjattuja havaintoja, alleviivasi riistapäällikkö Jouni Tanskanen Pohjois-Savon riistapiiristä.