Uutiset (muokattu 20.1.2021)

Susi ei kuulu asutusalueelle

SUDEN lajinomaiseen käytökseen ei Kiuruveden Riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilö Kai Ruhasen mukaan kuulu päiväsaikaan asutusten pihoilla kiertely.
– Sudet kulkevat normaalisti hämärän turvin ja laumoissa. Niiden kuuluisi elää saloilla eikä asutusten läheisyydessä, Ruhanen muistuttaa.
Muutama viikko taakse päin susi oli jolkotellut Koskenjoella kolme metriä talon takaovesta lähimmillään. Tapahtuneen johdosta kaupunki on joutunut järjestämään susikyydityksen Koskenjoen sekä Haapakummun koululaisille.
– Havainto tehtiin perjantai aamuna ja itse sain tiedon vasta lauantaina, mutta susi se oli ollut. Siitä ei ole epäilystä.
Kyseiseltä paikalta Ruhanen oli varmistanut yhden suden jäljet. Hänen mukaansa Kiuruveden pohjoispuolella ollut susilauma on hajonnut ja nyt liikkeellä on yksinäisiä susia sekä pariskuntia. Lähimmän puolen vuoden havaintojen perusteella Ruhanen osaa arvioida susien olevan tulossa kohti etelää ja keskusta-aluetta.
Koskenjoen sekä Haapakummun havaintojen vuoksi on alueella asuville koululaisille järjestetty kyyditys kouluun. Kiuruveden kaupungin sivistysjohtaja Tapio Knuutinen vahvistaa kyyditysten järjestämisen.
– Kiuruvedellä on joustava malli näiden kyytien suhteen. Jokaisen koulun johtajalla on päätösvalta järjestää susikyydit tarpeen mukaan. Tässä tapauksessa kyydeille on perusteltu tarve, Knuutinen kertoo.
– Susikyytejä on tarvittu edellisen kerran -70 -luvulla, Ruhanen muistelee.
Ruhanen oli tuohon aikaan itse kouluikäinen ja muistaa todellisen pelon omakohtaisesti.
– Lapsen susipelkoa on vaikea lähteä poistamaan. Se, kun tulee, niin ei voi kuin pyytää kyyditystä. Ei kukaan halua omaa lastaan jättää tien varteen yksin odottelemaan kyytiä. Nyt kyyti hakee omasta pihasta, Ruhanen kertoo.