Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Kiuruvesi haluaa säilyä itsenäisenä

Kiuruvettä kuullaan kuntaliitosesityksessä tiistaina 13. päivänä maaliskuuta Kuopiossa Mikrotekniassa.
Kaupunki antaa virallisen vastauksensa valtiovarainministeriön asettaman kunnallishallinnon rakenne -työryhmän esitykseen perjantaihin 13. päivään huhtikuuta mennessä.
Valtioneuvoston suunnitelmassa Kiuruvesi, Iisalmi, Lapinlahti, Pielavesi, Keitele, Vieremä ja Sonkajärvi muodostaisivat yhden kunnan.
Kuntien kuulemistilaisuudessa Kuopiossa kaupungin puheenvuoron käyttää kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Eero Lämsä. Lämsä saa evästyksiä puheenvuoroonsa kaupunginvaltuuston suunnittelukokouksessa edellisenä päivänä.

Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Minna Lilja ei kannata Kiuruveden osalta rakennetyöryhmän esitystä uudesta kuntajaosta.
– Kiuruveden kaupungin valtuuston hyväksymän strategian mukaan Kiuruvesi pysyy itsenäisenä, mutta yhteistyötä tekevänä kuntana.
Liljan mielestä ennen kuntarajojen uudelleen piirtämistä pitäisi selvittää kuntien ja valtion välinen työnjako ja päättää mahdollisista toiminnallisista uudistuksista, jotka hillitsevät käyttömenojen kasvua.
– Kuntarakenteesta päättäessä tulee ottaa huomioon kuntien tarpeet, olosuhteet ja lähtökohdat, jotka ovat ruuhka-Suomessa erilaiset kuin esimerkiksi harvaanasutussa Itä-Suomessa. Voiko Suomessa olla erilaisia kuntia ja erilaisia tapoja järjestää peruspalveluja? miettii Lilja.
Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Sirpa Pippo ei ole innostunut kuntaliitoksesta ja sanoo Kiuruveden olevan elinvoimainen, eteenpäin pyrkivä ja yhteistyötä tekevä kaupunki, jossa palvelut ovat kunnossa.
– Kuntaliitoksessa on pelkona, että palvelut keskittyvät liiaksi keskuskuntaan, tässä tapauksessa Iisalmeen ja päätäntävalta kapenee.
Kokoomuksen valtuustonryhmän puheenjohtaja Anja Huuskonen ei niin ikään kannata esitettyä liitosta, vaan pysyttelisi yhdessä sovitun strategian takana eli Kiuruvesi on itsenäinen ja yhteiskykyinen kaupunki.
Huuskonen muistuttaa, että Suomen kunnat ovat kovin erilaisia ja Helsingistä katsottuna elämä on kovin erilaista kuin täällä pitkien välimatkojen päässä.