Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Ei kuntaliitokselle

ESITETTY kuntakartta, jossa Ylä-Savon kunnat liitettäisiin yhdeksi Iisalmen kunnaksi, ei käy kiuruvetisille.
Näin vastasi valtuuston puheenjohtaja Eero Lämsä (kesk.) eilen Kiuruveden kaupungin kantana, kun Pohjois-Savon kuntien mielipiteitä kuultiin kuntauudistuksesta Kuopiossa. Kuntien kuulemistilaisuudessa saatiin selvitys myös kunnallishallinnon rakennevirkamiestyöryhmän kunta- ja palvelurakenneselvityksestä. Selvityksessä esitetään, että Kiuruvesi, Iisalmi, Sonkajärvi, Vieremä, Lapinlahti, Pielavesi ja Keitele muodostavat yhden kunnan.

VALTUUSTON suunnittelukokous evästi Lämsää maanantai-iltana kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta. Lämsän mukaan keskustan kanta oli, että koko hanke on pysäytettävä ja kuntarakenneselvitys on toteutettava parlamenttaarisen kuntakomitean pohjalta, joka oli edellisen eduskunnan yhteinen näkemys.
– Myös vasemmistoliitto, kd ja perussuomalaiset olivat selvityshankkeen pysäyttämisen kannalla. Kokoomuksen ja sdp:n kanta oli, että hanketta on jatkettava maan hallituksen esittämällä linjalla, mutta esitetty kuntakartta ei käy, Lämsä kertoo.
Monissa puheenvuoroissa tuli esille, että kuntien itsemääräämisoikeutta on kunnioitettava ja minkäänlaisia pakkokeinoja ei hyväksytä. Myös esitettyä aikataulua kuntarakenteen uudistamiseksi pidettiin liian tiukkana, kuntien näkemyksiä ei voida kiireessä aidosti huomioida.
Valtuustossa keskusteltiin niin ikään siitä, ettei kuntarakennetyöryhmän esityksessä tuoda esille laskelmia siitä, mihin uuden kuntarakenteen tuomat euromääräiset säästöt perustuvat.