Uutiset (muokattu 20.1.2021) Anu Laitinen

Kuvapankkiin halutaan arkistoida Kiuruveden kehityskaari

KIURUVEDEN kaupungin organisoima kuva-arkisto ja kuvapankki -hanke etenee. Heinäkuussa kulttuuritalossa järjestetyssä skannaustapahtumassa arkistoon tuli noin 100 mielenkiintoista kuvaa. Touko-syyskuun aikana on kerätty noin 13 000 kuvaa, joista lähes 3500 on digitoitu ja siirretty kuva-arkistoon.
Hanke toteutetaan vuosina 2012-2013. Tavoitteena on koota kaupungin käyttöön korkeatasoinen ja monipuolinen kuvakokoelma. Ajatus kuva-arkiston keräämisestä tuli esiin kaupungin internetsivujen uudistuksen yhteydessä.
– Huomasimme tuolloin, ettei kaupungilla ollut käytettävissä kuvia, kaupunginjohtaja Erkki Strömmer kertoo.
Hankkeen takana ovat suunnittelupäällikkö Leena Pietikäinen, kaupungin kaavoittaja Mirja Nuutinen ja kulttuurisihteeri Heidi Huhtilainen.
– Ajatus tällaisesta hankkeesta on ollut päässäni jo 20 vuoden ajan, Pietikäinen kertoo.
– Vihdoin se tuli ajankohtaiseksi, hän iloitsee.
Kuva-arkistoon tarjottavia kuvia voi tuoda Huhtilaiselle sekä Nuutiselle arvioitaviksi. Kaikki aineistot negatiiveistä dioihin ja valokuvista aina digitaalisiin kuviin käyvät.
– Kuva-arkistoon tarjottavista kuvista tulee tietää ainakin vuosiluku ja mielellään myös joitain ihmisten nimiä. Jokaisen kanssa kuvista tehdään kirjallinen luovutussopimus. Kuvat digitoidaan kaupungin puolesta ja alkuperäinen aineisto jää tuojalle, Huhtilainen selventää.
Kaikkia kuvia kaupunki ei kuitenkaan ota arkistoitavaksi.
– Arvioimme kuvat, ja otamme ne, joilla on historiallisesti merkitystä Kiuruveden kaupungin kehitykseen, Pietikäinen selventää.