Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Kiuruvesi-seuralla mykyrokkajuhla

KESKI-UUDELLAMAALLA ilmestyvä ilmaisjakelulehti Vartti on tehnyt lokakuun 24. päivänä ilmestyneeseen lehteen jutun Kiuruvesi-seurasta ostikolla Hurjien herkku. Kiuruvesi-seura kokoontuu seuraavan kerran mykyrokan ääreen sunnuntaina 11. päivänä marraskuuta Keravalle.
Vartin jutussa haastatellaan seuran sihteeriä Anna-Maija Leväsalmea ja valokeilassa on nimenomaan mykyrokka, joka on eteläsuomalaisille erikoinen herkku.
Vartin jutussa Leväsalmi kertoo, mistä ainesosista mykyrokka koostuu ja kuinka sitä Kiuruvedellä myydään joka viikko eri valmistajien toimesta. Mykyrokkaa tarjoillaan myös kouluissa. Tosin Leväsalmi toteaa, että taitaa mykyrokka olla enemmän aikuisväestön mieliin.
Kysymykseen, mikä on myrokan salaisuus, Leväsalmi vastaa, että niksit ovat perinneruuan tekemiseen erikoistuneiden keittäjien hyppysissä. He tietävät tarkkaan, mitä tehdään ja missä järjestyksessä.
– Makunystyröitä kutkuttavan mykyrokan aikaansaaminen vaatii harjaantumista, Leväsalmi sanoo.
Mykyrokkatapaamisessa ovat mukana Ulkopoliittisen insituutin ja Suomen Akatemian johtajina toiminut professori Raimo Väyrynen sekä palkittu journalisti, hänkin Kiuruvedeltä lähtöisin oleva Seppo Kononen.