Uutiset (muokattu 20.1.2021) Anu Laitinen

Siunattu hulluus kesäteatterin ensimmäinen näytelmä

KIURUVEDEN kesäteatterin ensi kesän näytelmänä nähdään kuopiolaisen Aapeli eli Simo Puuppolan vuonna 1948 kirjoittamaan Siunattu hulluus romaaniin pohjautuva näytelmä. Näytelmän ohjaa Ismo Apell. Ensi-ilta on heinäkuun puolenvälin tietämillä.
– Meillä on ollut muutama näytelmä mielessä. Alunperin brittiläinen Housut pois olisi ollut hyvä, mutta sen oikeudet omistama tanskalainen yhtiö oli todella tiukka käännöksestä. Siihen ei olisi saanut lisätä mitään savon murteella puhuttua, Apell kertoo.
– Toinen näytelmä, jota mietin oli Liian paksu perhoseksi, mutta kun tarpeeksi tuumailin päädyin tähän Siunattuun hulluuteen.
Apellin mukaan Siunattu Hulluus voisi olla kuin suoraan Kiuruveden kyläraitilta. Hän pohtiikin mahdollisuutta siirtää tarina tapahtumaan Kiuruvedellä.
– Tätä voidaan työstää todella paljon. Periaatteessa aikakausikin voidaan sovittaa tapahtumaan nykypäivään tai sitten voimme pysyä 70-luvulla.
Näytelmän juoni ei Apellin mukaan ole niinkään käänteikäs, mutta näytelmän juju piilee hahmoissa.
– Hahmot ovat erittäin tärkeässä roolissa tätä näytelmää ajatellen. Juuri ne tuovat sen jutun tähän. Näitä hahmoja voidaan värittää kiuruvetisillä sattumuksilla. Tiedän täältäkin niin monta hyvää juttua, että niillä täyttäisi useamman elokuvan, Apell tuumailee.