Uutiset (muokattu 20.1.2021) Anu Laitinen

Uutta kuntarakennelakia ei tarvita

KUNTARAKENNELAKILUONNOS tulee palauttaa uuteen parlamentaariseen valmisteluun. Nykyinen aikataulu on liian tiukka ja epärealistinen, toteaa keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Kari Saastamoinen maanantaisessa kaupunginvaltuuston kokouksessa. Kiuruveden kanta kuntarakennelakiluonnokseen on yksimielinen. Uutta lakia ei tarvita, sillä jo olemassa oleva kuntajakolaki antaa mahdollisuudet muuttaa kuntarakenteita vapaaehtoisesti.
– Uusi lakiluonnos on keskustaryhmän mielestä tarpeeton, Saastamoinen lisää.
Kiuruveden antaman lausunnon mukaan Kiuruvesi täyttää kaikki muut itsenäisen kunnan kriteerit paitsi 20 000 asukkaan rajan. Lausunnossa todetaan, ettei 20 000 asukkaan rajalle ole mitään tutkimuksellista perustetta.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Tikkanen (kesk.) muistutti, että nykyisen aikataulun puitteissa ja maan hallituksen niin päättäessä uusi kuntarakennelaki tulisi voimaan jo tulevana kesänä.
– Mikäli laki tulee voimaan, on kuntien annettava selvitys mahdollisista yhdistymiskunnista jo huhtikuuhun 2014 mennessä.
Valtuuston jäsenet olivat yksimielisiä siitä, että on vaikea ottaa kantaa kuntarakennetta koskeviin asioihin, kun niin moni muu kuntien toimintaan vaikuttava uudistus on kesken.
Valtuusto päätti toimittaa antamansa lausunnon kuntarakennelakiluonnoksesta pääministeri Jyrki Kataiselle. Keskustaryhmän esittämää pontta Kataiselle lähtee viemään valtuuston puheenjohtaja Janne Peltola (kok.). Tällä valtuusto haluaa varmistaa, että heitä kuullaan kuntana asiassa.