Uutiset (muokattu 20.1.2021) Anu Laitinen

Valio ärähti tuotenimestä

KIURUVEDELLÄ juustonsa valmistava ypäjäläinen Arctic Milk lanseerasi Aurora-sinihomejuuston ennakkomarkkinoinnissaan vajaa kuukausi sitten. Tuotteen oli tarkoitus tulla myyntiin kuluvalla viikolla.
Valio antoi ukaasin, että juuston nimi on vaihdettava, sillä se on liian samankaltainen heille brändätyn Aurajuuston kanssa, joka on niin ikään sinihomejuusto. Valio on rekisteröinyt AURA-sanamerkin Suomessa tavaraluokassa 29, joka sisältää muun muassa muna- ja maitotuotteet. Valio ilmoittaa rekisteröineensä AURA-sanamerkin Suomessa myös laajalti tunnettujen tuotemerkkien rekisteriin. Valio vaatii, että Arctic Milk muuttaa tuotteen nimen kokonaisuudessaan. He ilmoittavat ryhtyvänsä oikeustoimiin jos asiaan ei saada sopua.
– Olemme tehneet Patentti- ja rekisterihallitukselle tavaramerkin ennakkotutkimuspyynnön ja sieltä saamamme vastineessa ei mainita Valion AURA- tuotemerkkiä ollenkaan samansuuntaisena nimenä luokassa 29. Aurora-sinihomejuustonimeä ei tulla tuotemerkkinä sellaisenaan edes käyttämään, sillä luokassa 29 on jo Aurora nimen sisältäviä tuotteita. Tosin ne ovat kalajalosteita, Arctic Milkin juustomestari Juha Lundström kertoo.
Valiolle Lundströn sanoo toimittaneensa vastineen, jossa he toivovat, että asiassa päästäisiin sovintoon.
– Me olemme sovinnollisen ratkaisun kannalla ja osoituksena siitä on muutos tuotteen nimessä ja tuotetarrassa. Aurora-sanasta emme kuitenkaan ole luopumassa, sillä mielestämme meidän tuotetta ei voi sekoittaa Valion juustoon.
Arctic Milk hakee tavaramerkkiä Arctic Aurora Borealis (suom. revontuli) -juusto -nimelle. Hakemus muutetusta tavaramerkistä on jätetty viime viikolla. Vastausta Arctic Milk joutuu odottamaan muutamia kuukausia.
– Nimijupakasta huolimatta tuomme juuston markkinoille hieman alkuperäistä ajankohtaa myöhemmin, Lundström kertoo.