Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Kaupunginjohtajaehdokkaat Kiuruveden itsenäisyydestä

Kysyimme kaikilta kuudelta Kiuruveden kaupunginjohtajaehdokkaalta, mitä mieltä he ovat: kuntaliitos vai itsenäinen kunta? Kaupunginhallitus haastattelee ehdokkaat pääsiäisviikolla ja valtuusto valitsee uuden kaupunginjohtajan huhtikuun puolessavälissä.

Innokylän päällikkö Anne Knaapi-Lamminen:
– Asiasta on tuore poliittinen linjaus. Lausunnossaan kuntarakennelakiluonnoksesta Kiuruveden kaupunginvaltuusto torjui kuntaliitokset. Toimivan johtamisjärjestelmän pohja on selkeä työnjako poliittisen ja ammatillisen johdon välillä. Siitä on pidettävä kiinni.

Pohjois-Savon liiton hallintojohtaja Jarmo Muiniekka:
– Kaupunkia kehitetään valtuuston linjausten mukaisesti itsenäisenä, mutta yhteistyötä tekevänä, kaupunkina. Painotus on seudullisessa yhteistyössä.

Sonkajärven kunnanjohtaja Simo Mäkinen:
– Itsenäinen kunta.

Kelan palveluneuvoja Ville Pekkala:
– Niin liitos kuin itsenäisyyskään eivät saa olla itseisarvoja. Tärkeintä on järjestää kuntalaisten tarvitsemat palvelut järkevimmällä tavalla.

Talous- ja hallintopäällikkö Aalto-yliopistossa Seppo Rantalainen:
– Perustietoni Kiuruvedestä eivät riitä tähän pohdintaan. Kotikuntani Ristiina liittyi juuri Mikkeliin – ja ainakin kolmen kuukauden kokemuksen perusteella palvelut hiukan jopa paranivat.

ICT-osaaja Pertti Silen:
– Ydinasioita ovat talous ja sen myötä kyky tuottaa palveluja kuntalaisille ja yrityksille. Keskustelu pyörii yhden välineen (kuntaliitos) ympärillä, vaikka se itsessään ei ole ratkaisu käsissä oleviin haasteisiin.