Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Kiuruvesi lisäsi maidontuotantoa

VIIME vuosi oli Valiolle uusi ennätysvuosi monella sektorilla. Myynti nousi kahteen miljardiin euroon, maitokate lähelle miljardia euroa ja maitotuotto ylitti 46 senttiä litraa kohti. Valioryhmän menestyminen ja sopeutuminen kipailussa turvasi maidon tuottajahinnan myös kiuruvetisille maidontuottajille.
– Maitotuoton ero eurooppalaiseen maidon hintaan oli kaikkien aikojen suurin, keskimäärin 12 senttiä litralta, laskee ItäMaidon hallituksen puheenjohtaja, Valion hallintoneuvoston jäsen, kiuruvetinen maidontuottaja Jarno Kämäräinen (kuvassa).
Valion menestyksen takana on vahva tuotekehitys. Valio lanseeraa vuosittain noin sata uutuustuotetta. Yhteensä Valiolla on noin 1000 erilaista tuotetta. Lisäksi Valio vie teknologiaansa maailmalle.

OSUUSKUNTA ItäMaito vastaanotti viime vuonna 536,6 miljoonaa litraa maitoa, missä oli pudotusta edelliseen vuoteen verrattuna 0,1 prosenttia. Vaikka tuottajamäärä väheni vuoden aikana 164:llä, tuottajia oli vuoden lopussa 2 353. Kiuruvesi tuotti maitoa 48 miljoonaa litraa 157 tuottajan voimin, se on noin 10 prosenttia koko ItäMaidon maitomäärästä.Kiuruveden tuottama maitomäärä lisi 1,9 prosenttia vuoteen 2011 verrattuna.